Факт-новини: оперативні сюжети

185 ударів Дзвону пам’яті

Featured Video Play Icon

29 серпня, сквер імені Попудренка. Чернігівці зібрались біля Стели загиблим учасникам АТО / ООС та героям Небесної сотні аби вшанувати пам’ять захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Символ дня пам’яті – сонях – був усюди – на грудях учасників заходу і в букетах живих квітів. Полеглих героїв-земляків згадали поіменно. Пролунали 185 ударів Дзвону пам’яті – стільки своїх синів втратила чернігівська земля у російсько-українській війні.

Вся Україна о 10:00 завмерла в хвилині мовчання. 24 серпня 2019 року Президент України підписав указ про затвердження цього пам’ятного дня. Дату приурочено воєнним подіям на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат.

Лунає військовий салют. Родини загиблих, ветерани АТО, представники влади і громадськості, військовослужбовці, волонтери, народні депутати поклали квіти до пам’ятної стели.

Міський голова Владислав Атрошенко каже, сотні українців , зокрема, і представників Чернігівщини, полягло в цій неоголошеній війні. Нам,живим, треба гуртуватися, об’єднуватися навколо ідеї і рухати Україну вперед. В цьому русі – наша шана і честь загиблим. Вони гинули за те, щоб Україна була суверенна і незалежна».

У сквері імені Попудренка експонувалася виставка «Сіверщина. Блокпост пам’яті», на якій представлені портрети і особисті речі захисників України. За словами Людмили Житнікової, мами загиблого Ігоря Нешка, цій виставковій композиції вже близько 3 років. Вона побувала в багатьох містах і селах області, в Києві. Її переглянуло близько 10 тисяч людей.

Після цього меморіального заходу родини загиблих, побратими, представники влади взяли участь в поминальній літії, котру священики ПЦУ провели на кладовищі «Яцево» біля сектору поховань воїнів, які загинули в АТО/ООС. До могил поклали квіти.
185 ударів Дзвону пам’яті.