Факт-новини: оперативні сюжети

Як відновлюють зруйновані будинки на Бобровиці: Чернігів відвідали іноземні партнери

Featured Video Play Icon

Представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), а також Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в УкраїніП’єр Франческо Дзадзо завітали цієї середи до Чернігова. Іноземні партнери відвідали Бобровицю, де за їхньої підтримки відновлюють зруйновані російськими обстрілами будинки.

-І ООН, і «Рокада», і Червоний Хрест – багато організацій міжнародних нам допомагають. Я так скажу – якби не вони, ми зараз би люди б менше поверталися, менше були б на своїй землі, і Чернігів жив би не так, як зараз, – зазначив заступник Чернігівського міського голови Олександр Атрощенко.

За підтримки УВКБ у Чернігівській області вже відновлено 800 приватних будинків, ще 700 – в процесі. Масштаб допомоги управління в майбутньому залежатиме від  фінансування, але його представники сподіваються профінансувати ремонт ще 13000 осель в різних областях України.

-Є різні підходи. По-перше, ми співпрацюємо з українськими будівельними компаніями, як оця, які приходять і встановлюють нові дахи та вікна. Це для сімей, які не в змозі самостійно провести ремонт. Також у нас є програма, в рамках якої ми надаємо матеріали – шифер, вікна – людям, які ремонтують свої оселі власноруч. В деяких випадках ми можемо надати і кошти для закупівлі матеріалів, – говорить голова УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Білінг.

Будинок жительки Бобровиці Тетяни Степаненко був сильно пошкоджений російським артобстрілом 13-го березня. Вибухова хвиля зруйнувала одну зі стін і дах, осколками повибивало вікна.

-Ми спочатку прийшли, не знали що робити, дивилися, не знали що нам будуть допомагати, але треба було якось відновлювати. Почали з меншої кімнати, де було менше руйнувань. Подивилися на вікно, пластик був зруйнований, але ми його просто заклеїли і купили склопакет. Потім почали ходити у фонди, прийшла до нас Рокада, ми описали що нам треба і дочекалися, – розповіла жителька Бобровиці Тетяна Степаненко.

Тепер оселя Тетяни Степаненко повністю придатна до проживання, лише всередині потрібно зробити невеликий косметичний ремонт. Водночас неподалік будівельники відновлюють черговий будинок.

-Всі беруть слабо пошкоджені, сильно пошкоджені, а потім зруйновані. Це, мабуть, так і треба, бо у них не хватить грошей зразу, – зазначає заступник Чернігівського міського голови Олександр Атрощенко.

За словами Олександра Атрощенка, на Бобровиці більше 30% пошкоджених будинків або вже відремонтовані, або знаходяться у процесі відновлення. Мешканцям таких осель міська рада надає фінансову підтримку – одноразові виплати від 10 до 40 тисяч гривень. Загалом за цією програмою виплачено вже 28,5 мільйонів.