НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Яке обладнання потрібне лікарням

Featured Video Play Icon

Наближається голосування за міський бюджет Чернігова на 2021-й рік, депутати розглянуть його на сесії, 24 грудня. Проєкт кошторису вже підготовлений, але наразі в нього вносять правки та вивчають пропозиції. На етапі обговорення проєкту у міській раді визначали пріоритети медичної галузі міста.

«Із року в рік кошти розподіляються оптимально, більше того – з огляду на COVID –  у нас додатково закладено резерв  15 млн. грн. суто «ковідних», і чесно кажучи, це медики скажуть, такої «лафи» з фінансуванням галузі тільки по одній хворобі споконвіку не було по жодній з інших хвороб», – зауважив міський голова Владислав Атрошенко.

Щоб з’ясувати, яке обладнання необхідно придбати і кому воно потрібно найбільше, міський голова зібрав у вівторок нараду з головними лікарями – зокрема, міських лікарень №2, 3, 4 і пологового будинку. Обговорювали пропозицію депутатів щодо закупівлі рентген-апаратів, але медики заявили, що це не є головним пріоритетом наразі.

«На сьогоднішній день рентген-діагностичних комплексів працює більше 20 одиниць. Приміром, в 1-й і 2-й лікарнях працює 11 рентген-апаратів, каже Владислав Кухар, генеральний директор КНП «Чернігівська міська лікарня №2». – За останні 5 років ми значно обновили існуючий парк діагностичної апаратури, особливо приділяли увагу саме сучасним цифровим комплексам. На сьогодні вони працюють в 1, 2, 3 і 4-й міських лікарнях і в пологовому будинку».     

Звісно, у чернігівських лікарнях є і інше обладнання, яке потребує ремонту чи заміни. Керівник кожного закладу щорічно подає заявки до профільного управління міської ради, і, якщо бюджет дозволяє, його купують. Цьогоріч на ці потреби планують витратити близько 10 мільйонів гривень. Серед іншого, міський голова під час зустрічі з медиками, запропонував створити у Чернігові комунальний діагностичний центр із сучасним обладнанням, щоб містяни менше залежали від послуг приватних клінік. Але коштуватиме такий заклад приблизно 350-400 мільйонів гривень, тому ідею ще будуть обмірковувати.