НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Зруйноване машинобудівне підприємство в Чернігові планують відродити

Featured Video Play Icon

25  вантажівок по 10 тон будівельного сміття вивезли з території Чернігівського підприємства-автовиробника. Працівники продовжують розгрібати завали зруйнованого рашистами виробництва. Колись тут збирали каркаси тролейбусів, трамваїв. Сьогодні – суцільна руїна.

Постраждали практично всі цехи. Під одним із них було і бомбосховище, в якому ховалися мирні чернігівці. У даху іншого виробничого корпусу працівники нарахували 24 пробоїни. Кажуть, під час обстрілів плавилися навіть металеві балки, які тримали  конструкцію корпусу.

На підприємстві поки що немає водо-, і газопостачання, але вчора вже дали електрику. 

Аби відновити ковальський цех – потрібні мільйони, кажуть на підприємстві. До того ж такі потужні преси в Україні не виробляють.

Під завалами розбомбленого рашистами гальванічного виробництва опинилося  унікальне обладнання.

Зруйноване обладнання  дороговартісне, але машинобудівники готові відновлювати виробництво. Розраховують  на підтримку держави і міста.  Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко також звернув увагу на те, що самотужки підприємство з відбудовою не впорається. Потрібні програми підтримки українського виробника на державному і місцевому рівні.  Адже це передусім, робочі місця і людські долі. До того ж, каже Владислав Атрошенко, продукція підприємства себе добре зарекомендувала.

Збитки, завдані обстрілами автопідприємству, складають 30 млн. євро, але машинобудівники налаштовані на відродження виробництва.