ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Зміни Правил дорожнього руху: що потрібно знати водіям?

Featured Video Play Icon

Ближнє світло фар за межами населених пунктів повинно бути увімкненим упродовж усього року, а не лише в осінньо-весняний період. Ці та інші зміни до правил дорожнього руху задля підвищення рівня безпеки та відповідності нормам ЄС Кабінет міністрів вніс 25-го жовтня. 

Щоб не було якоїсь різниці, коли українці приїжджають до інших держав ЄС і так само іноземці приїжджають до України, щоб вони, скажімо так, не губилися в законодавстві, щоб були сталими, однаковими для кожного, тому ці норми були зроблені, – повідомив пресофіцер патрульної поліції Віталій Копистко.

Однак це не єдина зміна у правилах дорожнього руху. Возити дітей на передньому сидінні авто тепер можна лише якщо їхній зріст перевищує 1,5 метри. Зазначимо, раніше там могла сидіти малеча  віком від 12-ти років, вища за 145 сантиметрів. 

– Звичайно, що кожну дитину ми лінійкою чи рулеткою вимірювати не будемо, але якщо навіть візуально, кардинально буде відрізнятися те, що особа, яка супроводжує цю дитину, від того, що будуть бачити поліцейські, це реально просто перевірити, вимірявши зріст цієї чи іншої дитини, – зазначив Віталій Копистко.

За словами автоінструктора Віталія Хілька, відбулися зміни і в назві розпізнавальної літери для тих, хто тільки навчається кермуванню. Замість “У”, що означала скалькований з російської мови прикметник “учбовий”, тепер буде “Н” – “навчальний”, що є стилістично кращим варіантом.

Законопроєкт уже прийняли. Вступить в дію він через півроку, шість місяців на вступ і введення в дію. За цей період ми вже будемо готуватися до того, що будемо змінювати буковки, усі пізнавальні знаки, які у нас були буковкою “У”, ми будемо змінювати на “Н”. Також будемо до цього готувати учнів, щоб вони були до цього в нас готові, – розповів автоінструктор Віталій Хілько.

Хоча законопроєкт прийняли лише кілька тижнів тому, чернігівці про нього знають та вже дотримуються нових правил дорожнього руху. Проте, не всі вважають, що вони зараз потрібні нашій країні.

– Це заходи безпеки, навіть, коли світить сонце. У світлу і денну погоду можна не помітити автомобіль, а якщо вдень ходові чи світло фар, то взагалі  можна побачити і уникнути перешкоди, чи уникнути аварійної ситуації, – каже Євгеній.

– Потрібні, але не зараз. Як вони нам казали – не на часі – на початку війни. Давайте ми зараз їм будемо казати: не на часі цим займатися, – зауважив чернігівець Денис.

Порушення нових змін у правилах дорожнього руху каратиметься по-різному. Віталій Копистко зазначив: за вимкнення ближнього світла фар за межами населених пунктів вдень водії дістануть попередження від поліцейських, а ось за перевезення на передньому сидінні дитини, зріст якої менший, ніж 150 сантиметрів, передбачається штраф – 510 гривень за перший випадок та 850 за повторні.