Факт-новини: оперативні сюжети

Жителі Новоселівки отримали обігрівачі від швейцарських благодійників

Featured Video Play Icon

В оселях жителів Новоселівки відтепер буде тепліше. Швейцарська агенція з  розвитку та співробітництва передала зруйнованому рашистами селу в передмісті Чернігова більше 270 обігрівачів. В ці дні місцевим жителям їх роздавали представники благодійного фонду «Право на захист». Ці обігрівачі мають допомогти тим, хто проживає у власному, хай і пошкодженому, будинку.

-У нас 147 будинків повністю знищених, і 188 частково пошкоджених, але дуже пошкоджених. І на даний час у селі проживає біля сотні дітей, 98 діток, – розповідає жителька Новоселівки Марія Метла.

Свій обігрівач отримала і Оксана Полегенько. Її будинок зазвичай опалює газовий котел, але він працює на електриці, яку в Новоселівці вмикають всього на кілька годин на день.

-За ніч, коли були морози, якщо нема електроенергії, то опалення не вмикається і дуже холодно вранці. Встаєш – дуже холодно. Будем тепер вмикать обігрівач, – зазначає жителька Новоселівки Оксана Полегенько.

Оксана Полегенько планує, одночасно вмикаючи газовий котел використовувати і новий обігрівач. У моменти, коли є світло, їй вдасться прогріти оселю достатньо, щоб у ній було тепло хоча б наступні шість годин. Її будинок досі повністю не відновлений після російських обстрілів – потрібно доремонтувати дах, але ці роботи сім’я відклала на весну.

-З початку позабивали фанерою вікна, бо не було зрозуміло, якою ситуація далі буде. Тоді чоловік почав відновлювати вікна, кришу нам допоміг Червоний Хрест, матеріал надав, а самі відбудовували. Вікна теж нам організація допомогла – половину ми самі зробили, половину нам допомогли, – каже  Оксана Полегенько.

Загалом швейцарські благодійники надали обігрівачі та паливні брикети для 4 тисяч домогосподарств. Допомогу розділили порівну між Чернігівською та Сумською областями. Чернігівщині дісталися 750 обігрівачів та 288 тонн брикетів.

-Взагалі, в нас є «монітор», який здійснює моніторинг сіл, які найбільше постраждали, людей, які найбільш постраждали. Це внутрішньо переміщені люди, вразливі категорії населення, люди які залишились без домівки. Ми приїжджаємо в модульне містечко, роздаємо обігрівачі, паливні брикети для сільських громад, віддалених громад, громад які були під окупацією. Взагалі, ми налаштовані на всі громади Чернігівської області, – підкреслює соціальна працівниця БФ «Право на захист» Марія Бондаренко.

Після Новоселівки представники фонду «Право на захист» повезуть гуманітарну допомогу від народу Швейцарії у Грабівку, Мохнатин та Редьківку.