Факт-новини: оперативні сюжети

Жим лежачи, веслування, ейрбайк: у Чернігові провели змагання серед ветеранів

Featured Video Play Icon

Він захищав країну починаючи з 2014-го, і у 2022-му став до оборони Чернігова на новоселівському напрямку. Там Ростилав дістав важке поранення, після якого проходив тривалу реабілітацію. Тренування свого часу допомогли воїну наново адаптуватися, а тому він і зараз активно займається під пильним наглядом фахівців. Свої навички разом із іншими побратимами Ростислав продемонстрував на всеукраїнських змаганнях з адаптивних видів спорту «Кубок Серцевіра».

Пам’ятаю, як мене побратим витягнув з бліндажу і тягнув до евакуації. Після того, як мене вилікували, трохи поставили на ноги, я ще трохи служив в армії. Дуже вдячний своїй сім’ї, дружині, дитині. Вони мене підтримують. І вдячний ще тренеру, з яким я займаюся. Він мене поставив на ноги, дуже допоміг мені схуднути. Будемо працювати далі. Буду старатися поїхати десь на якісь чемпіонати України, кубки, — говорить Ростислав Нікіфоров, учасник змагань «Кубок Серцевіра»

На змагання до Чернігова з’їхалася понад сотня військових з 10-ти областей України. Деякі з них і тепер несуть службу в лавах ЗСУ. Є і ті, хто зараз не виконують бойові завдання, але попри тяжкі поранення та ампутацію кінцівок і далі йдуть до своєї мети, одержуючи перемоги на змаганнях світового рівня та постійно тренуючись. Ветерани кажуть: для них спорт — невідокремна частина життя.

Дуже приємно, що з усіх куточків України побратими приїхали до нас на змагання. Ветеранський спорт – це один із найкращих видів реабілітації людей, реінтеграції в суспільстві. Ми зустрічаємося з друзями, спілкуємося. Це ще плюс – один раз в рік зустрітися, — каже Євген Смага, учасник змагань «Кубок Серцевіра».

Безліч друзів, однодумців з’явилося, коли почав брати участь у адаптивних змаганнях. Звичайно, щоб брати участь у змаганнях, потрібно тренуватися, це підтримка власного стану здоров’я. Психологічно, емоційно. Краще реабілітації не придумаєш, — ділиться Артем Погорілий, учасник змагань «Кубок Серцевіра» (Полтава).

Такі змагання у більш масштабному форматі проходять у Чернігові вже вдруге. Цього разу їх приурочили до першої річниці заснування ГО «Ветеранська спільнота України ”Серцевір”». Учасники боролися за перші місця у 7-х видах спорту, зокрема, жим лежачи, веслування, ейрбайк, ривок гирі, настільний теніс, волейбол сидячи, стрільба з лука. Організатори розповідають: кожен спортсмен самостійно обирав для себе найоптимальніші вправи.

По чотири, по п’ять категорій, у залежності від того, які види спорту обрали для себе учасники. Якщо ми так прокалькулюємо, то у нас приблизно 28 перших місць, 28 других, але у нас не у всіх категоріях будуть по три місця. Ось приблизно 50-55 переможців буде, ну деякі, можливо, будуть 2-3-4 рази, якщо вони дуже надпотужні. У нас різні нагороди – від цінних подарунків до грошового подарунку, — зазначає Сергій Довбиш, співзасновник ГО «Всеукраїнська ветеранська спільнота “Серцевір”.

Ми вирішили провести саме Кубок і запросити більше друзів, бо ми багато їздимо по всій країні на змагання України, федерація стронгменів, яка їх проводить. І, дійсно, у нас з’явилося багато друзів, і ми захотіли запросити їх до себе на свій день народження і таким чином відсяткувати нашу річницю, — зазначає Вікторія Калмикова, голова ГО «Ветеранська спільнота України “Серцевір”».

Зараз ветеранська спільнота готується до турніру «Північний Форпост-2024», який проведуть восени. Нагадаємо, перший відбувся торік у жовтні.