Факт-новини: оперативні сюжети

Досі в російському полоні: в Чернігові відбулась мирна демонстрація

Featured Video Play Icon

Бути голосом тих, хто досі в неволі. Цієї суботи, 6-го квітня, десятки людей вчергове вийшли на Красну площу в центрі Чернігова, аби мирною демонстрацією нагадати про долю українських військових, котрі залишаються в російському полоні. Понад 770 днів серед бранців москви – нацгвардійці-захисники Чорнобильської атомної електростанції. Більше місяця вони провели у заручниках на окупованій станції, а 31-го березня 2022-го були вивезені ворожими військами на територію рф.

Третій рік ми чекаємо своїх хлопців додому. Я свого сина не бачила і не чула вже… Ні звоночка не було, ні листа не було, токо три словечка у 22-му році: “Жив, здоров”, це коли вони заставили написати то, що надиктували. Ми знаємо, що їх катують, знущаються, що їм там дуже важко. Ми всіх дуже просимо, наших можновладців, всі країни, які можуть нам допомогти – допоможіть нам повернути наших рідних з полону, говорить мати полоненого нацгвардійця.

На сьогодні повернення додому із російських в’язниць очікують ще 103 нацгвардійця. За словами рідних, за час перебування на ЧАЕС хлопці отримали понаднормову дозу опромінення і потребують медичної допомоги. Однак, бодай якусь інформацію про стан їх здоров’я, умови утримання та місця перебування, вдається отримати лише від звільнених із полону побратимів.

Цього дня пліч-о-пліч з ними – і близькі полонених азовців та інших захисників Маріуполя. 14-го квітня буде два роки, як у руки окупантів після оточення та штурму росією маріупольського металургійного комбінату потрапив син пані Любові. Каже, знають, що він був в Оленівці, але більше – нічого.

Ми їздимо і добиваємося, щоб був якийсь зв’язок, щоб можна було хоть позвонить, щоб дали їм можливість написати, сказати два слова, що мама, я живий, чи дружині сказать, чи дітям, і чекаємо, щоб швидше син повернувся додому. Ми зустрічалися в Києві із Червоним Хрестом, і в координаційний штаб постійно їздимо на зустрічі, але поки що без результату. Вони кажуть, що російська сторона не хоче давати даних, де знаходяться наші діти, каже мати полоненого військовослужбовця.

Подібні мирні акції на підтримку військовополонених, родини українських захисників проводять майже щовихідних в різних куточках країни, щоби суспільство і весь світ пам’ятали, що тисячі героїв чекають обміну, і на всіх рівнях боролися за їхнє звільнення – так, як вони свого часу за них. І обіцяють виходити, поки всі їхні сини, чоловіки та батьки не будуть поряд.