Факт-новини: оперативні сюжети

Жнива розпочалися на Чернігівщині

Featured Video Play Icon

З піснями і дотриманням давніх хліборобських традицій. Свято першого снопа у Гончарівській ОТГ ознаменувало початок жнив. Першою почали молотити озиму пшеницю біля села Слабин.

Свято першого снопа проводять тут вже четвертий рік поспіль. Ініціатива належить громаді та приватному підприємству “Слабинське”.

Директор даного господарства Андрій Ткаченко каже, зернові цього року вберегти вдалося, хоч для цього були не достатньо сприятливі погодні умови.

Розпочалось свято символічно – врученням короваю, спеченого із зерна минулого врожаю, що символізує добро, достаток та благополуччя.

До свята зажинків долучилися представники обласної та районної влади, народні депутати. Зокрема, голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко відзначила працю хліборобів почесними грамотами.

Вже 25 років працює комбайнером Анатолій Коморний. Він знає, як тяжко було працювати на старих машинах. Нині зернозбиральні комбайни іноземного виробництва комфортні – з кондиціонерами й автоматичним контролем. Тому на роботу спішить, як на свято.

Свято продовжилося виступами аматорських колективів громади та солістів обласного філармонійного центру. Усі бажаючі мали нагоду сфотографуватися біля тематичних фотозон.

А тим часом комбайн, обкосивши частину поля, вже висипає зерно з бункера в кузов машини. Хлібороби планують зібрати врожай з цього поля, а це 165 гектарів, до початку серпня. Кажуть, якщо погода посприяє – врожаї цьогоріч мають бути добрими.