НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відкрили унікальний тренінговий центр для вчителів

Featured Video Play Icon

Унікальний інноваційний простір для професійного розвитку педагогів, з технічними можливостями і оснащенням, якому немає рівних в Україні. У Чернігові презентували тренінговий центр для вчителів, створений в рамках проєкту KOLO Clubs 2.0 за підтримки громадської організації «DOCCU» та фінської міжнародної неурядової організації FCA, що фактично став завершенням чергового етапу цього проєкту.

Унікальність даного простору є в тому що, він як трансформер. Ділиться на два приміщення, які є автономними в своїй комплектації, є можливості підключення проєктору, використання орг-техніки, звукової техніки, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Цього дня в стінах центру – і відкриття, і підбиття підсумків роботи за рік. Починалися Коло-клуби одразу після деблокади Чернігова з організації активностей для психологічного розвантаження і відновлення дітей, роботи з вчителями та батьками як найближчим оточенням. 

Впродовж 2023-го замість звичайної бібліотеки у 35-ій школі партнерам спільно з містом вдалося облаштувати сучасний мультимедійний простір для комфортного навчання, неформального спілкування та проведення всеможливих заходів. Подібні тепер є і в трьох громадах області – Куликівській, Михайло-Коцюбинській і Талалаївській. А також власне цей хаб, що стане місцем підтримки і особистісного росту тих, хто в умовах війни виховує і навчає молоде покоління.

Ми два роки працюємо з вчителями в наших територіальних громадах і розуміємо, наскільки це важливо підтримувати їх і компетентнісно, давати їм можливості для розвитку, а також підтримувати їх психологічно.  Я думаю, що цей зразок тренінгового центру, який створено на базі центру професійного розвитку педагогічних працівників. Це така краща практика, про яку ми будемо розповідати в Україні, і будемо власне її поширювати, демонструвати і надзвичайно пишатися що у вчителів міста є така чудова локація, – зауважила  співзасновниця і заступниця голови ГО DOCCU Валентина Полторак.

Ми бачимо на сьогодні результат сучасних освітніх просторів для дітей, де вони до цього перебуваючи в постійних психологічних тривогах, в стресах зовсім по-іншому зосереджуються, концентрують свою увагу на освітньому матеріалі, і вчителі є також живі люди, вони не виключення, і в сучасному освітньому просторі вони можуть зосередитися безпосередньо на своїй роботі, обміном досвідом, отриманням нових знань, напрацювання нових компетентностей – це є дуже важливо, – сказав Василь Білогура.

Схожими майданчиками може похвалитися далеко не кожен обласний центр, а тому місто зі свого боку докладе максимум зусиль, аби тут відбувалися заходи національного рівня, а сам простір був корисний якомога більшій кількості педагогів, зазначив під час презентаці виконуючий обов’язки очільника Чернігова. А також від імені громади, що після активних бойових дій мала 80% пошкодженої освітньої інфраструктури і мала повертати людей, подякував партнерам за всю їхню допомогу.

Для дітей школа, заклад освіти це повернення до відчуття нормальності, до того, що вони під наглядом вчителів, вони разом з однолітками, вони за якимось графіком перебувають і живуть і це допомагає їм пережити цей складний період для всієї нашої країни. Діти – це майбутнє, освіта – це про наше майбутнє. Те, що ми під час війни відкриваємо такі заклади, говорить, що ми обов’язково переможемо і дуже добре що Чернігів це робить спільно з партнерами. Дякую, що ви вірите в нас.  Для нас ви вже великі друзі нашого міста, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Кожен крок, який ми тут робимо разом, не лише реформує наші школи, але і формує майбутнє наших дітей, нашої громади і нашої країни. Дякую вам, – наголосила виконавча директорка Finn Church Aid (FCA) в Україні Патриція Марущак.

Партнери завірили, що цей проєкт – не останній, і вони і надалі робитимуть все для того, аби сфера освіти в місті трансформувалася і розвивалася, адже це запорука успішного і щасливого майбутнього як для самих людей, так і в цілому для країни.