Факт-новини: оперативні сюжети

Жінки під час війни: у Чернігові планують розробити програму підтримки містянок

Featured Video Play Icon

Шляхи надання психологічної, соціальної та гуманітарної допомоги, умови для повернення матерів із дітьми до Чернігова, боротьба з домашнім насильством, жіноче лідерство. Про це днями говорили учасники круглого столу «Роль та становище жінок під час війни: здобутки та виклики». До дискусії запросили людей, які мають великий досвід та успіхи напрацювання в різних царинах суспільно-політичного життя міста — посадовців, лідерок громадських організацій, науковиць.

Жінки разом із чоловіками пліч-о-пліч боронять, захищають нашу країну на всіх фронтах, як воюючи в лавах ЗСУ, так і на культурному, медичному, освітньому гуманітарному фронті. Але, разом із тим, перед жінками стоїть багато нових викликів: це захист родини, коли голова родини на фронті, це пошук безпечного місця для дитини і для родини, це інтеграція в нове життя, у нове суспільство, це повернення додому і, можливо, початок життя з нуля, це, на жаль, втрата засобів для існування. На жаль, почастішали випадки домашнього насильства, жінки потребують потужної психологічної допомоги, – зазначила депутатка ЧМР Наталія Хольченкова.

З новими викликами та проблемами під час війни зіткнувся кожен. Серед учасниць круглого столу — Ніна Лемеш. Із початку повномасштабного вторгнення колишня спортсменка, а нині заступниця голови облради та лідерка депутатської групи «За рівні можливості» залишалася в Чернігові, продовжувала виконувати свої повноваження та активно волонтерила. Ніна Лемеш каже: у той час як одні жінки змушені були рятувати життя своїх дітей та батьків, інші залишалися на місцях та виконували свою роботу в умовах бойових дій.

-Для мене було великим викликом залишатися виконувати свої посадові обов’язки. Тут з’явилося дуже багато додаткової відповідальності, тому що, наприклад, формування документів, формування запитів, координаційна робота із фондами, з організаціями, з іншими обласними радами, з іншими міськими радами. Це було нове в розрізі того, що багато хто був готовий допомагати, а координація цієї роботи з громадами, з безпосередньо закладами, установами, вона несла додаткову відповідальність, – зауважила заступниця голови ЧОР, голова депутатської групи «За рівні можливості» Ніна Лемеш.

Після визволення Чернігова в місті почали реалізовуватися численні проєкти, спрямовані не лише на відновлення зруйнованої інфраструктури, а й на гуманітарну допомогу та моральну підтримку тих, хто пережив бойові дії. Серед громадських організацій, що втілюють у життя подібні ініціативи — «Чернігів Європейський». Нещодавно вони запустили проєкт «Поступ» у межах програми CLEAR, покликаний задовольнити нагальні потреби постраждалих від війни чернігівців. Окрім цього, передбачений блок заходів із надання психологічної допомоги жінкам, на долю яких випали непрості випробування.

-Багато втратили роботу. Актуалізувалась проблема домашнього насильства, гендерно замовленого насильства. Актуалізувалася проблема стосовно психологічної підтримки, необхідності психологічної підтримки дітей, які залишилися без батьків, або які в цих складних умовах просто потребують цієї допомоги. І всі ці аспекти, наприклад, у рамках нашого проєкту ми намагаємося реалізувати й допомогти , – каже представниця ГО «Чернігів Європейський» Жанна Дерій.

Учасники круглого столу обговорили перспективи вирішення нагальних проблем, зокрема безпекових та гуманітарних. За результатами дискусії планують напрацювати конкретний план дій для покращення становища жінок міста та розроблення програм підтримки, які реалізовуватимуться в Чернігові.