Факт-новини: оперативні сюжети

Заповідник “Чернігів стародавній” провів шості “Карнабідівські читання”

Featured Video Play Icon

Одна з головних тем, яка була розглянута під час проведення 6-ї Всеукраїнської наукової конференції “Карнабідівські читання” – вивчення нашої культурної спадщини та її збереження в умовах війни. У заповіднику “Чернігів стародавній” 26 архітектурних пам’яток національного значення. Під час активних бойових дій вони не зазнали катастрофічних руйнувань.

Проте були осколкові пошкодження, пошкодження вікон. Завдяки допомозі наших європейських партнерів, завдяки зусиллям співробітників заповідника, зокрема реставраторів на двох об’єктах – на Катерининській церкві і на Іллінській – фактично ліквідовані наслідки цих руйнувань, – зазначає Олена Манжула, модераторка конференції, заступниця генерального директора заповідника “Чернігів стародавній”.

Окрім збереження пам’яток триває дослідницька робота, виявляються нові, цікаві факти. Багато доповідей учасники конференції присвятили вивченню місцевих пам’яток, зокрема історії передмістя Чернігова та монастирських комплексів Болдиних гір.

Наукова робота сьогодні – це один з провідних напрямків нашої діяльності. Це наша форма спротиву, тому що не знаючи минулого, ми не побудуємо і майбутнього. І це важливий елемент виховання самосвідомості наших людей. І те, що ми вистояли, в цьому теж є певний внесок культурно-просвітницьких установ, – додає модераторка конференції.

Учасники “Карнабідівських читань” не обійшли увагою самого Андрія Карнабеда-захисника пам’яток історії та культури Чернігова. Цьогоріч йому виповнилося б 95 років. Він був активним учасником відновлення післявоєнного Чернігова.

Більшовики…Ми знаємо, як вони відносились до церков – вони їх знищували, а тут війна, Чернігів лежить в руїнах і треба церкви знищувати. Розумієте відношення більшовицько – радянської влади, але він тут побачив зовсім інший приклад. Того ж самого Барановського, Холостенка, які говорять “ні”, ці пам’ятки треба зберегти, – зауважує учасниця конференції Ольга Травкіна.

Андрій Карнабед боровся також за збереження старих дерев’яних будинків. Мріяв, навіть про вулицю з такими будівлями, де проводились би екскурсії.

Ми вшановуємо пам’ять Андрія Антоновича Карнабеда. Він залишається для нас прикладом відношення до життя, до роботи, до того, щоб зберегти Чернігів, його пам’ятки і передати наступним поколінням, – підкреслює Ольга Травкіна.

Протягом двох днів майже 30 дослідників, краєзнавців, мистецтвознавців, викладачів з Чернігова та інших регіонів країни брали участь у “Карнабідівських читаннях”. Традиційно за матеріалами наукового зібрання буде видано збірник.