Новини

Як уникнути травмування під час ожеледиці: практичні поради

Ожеледиця часто супроводжує холодну погоду. Тому вона змушує бути уважними абсолютно всіх громадян, адже ризик травмування на льоду надто високий.

Як запевняють травматологи, частіше за все у зимовий період переважають різного роду забиття, переломи кінцівок, вивихи, а також травми голови. Основні їхні причини — падіння на слизькій дорозі, тротуарі, сходах, їзда на велосипеді під час ожеледиці. Крім того, значна частина травм пов’язана з громадським транспортом, сковзають і падають як при вході в автобус, так і при виході з нього.

Читайте також: Що має бути в домашній аптечці? – поради МОЗ

Найпоширеніші травми — переломи кінцівок — виникають через те, що під час падіння людина інстинктивно виставляє вперед руку й валиться на неї усією вагою тіла. Аналогічно виставлена нога частіше ламається в ділянці гомілки. У жінок цьому сприяє також взуття на високих підборах та зі слизькою підошвою. А от літні люди через вікові особливості скелета (підвищена крихкість, менша еластичність зв’язок і м’язів) зазвичай отримують дуже серйозні ушкодження, зокрема, ламають хребет та шийку стегна. Тому недарма лікарі стверджують – якщо б людина навчилася правильно падати – більшості травм можна було б уникнути.

Отже, під час ожеледиці на вулиці треба бути вкрай уважним, не поспішати і бути готовим до раптового падіння. Якщо відчуваєте що падаєте, намагайтеся присісти — так зменшиться висота, з якою ви падаєте. Окрім того, у момент падіння треба групуватися — притягнути підборіддя до грудей, притиснути кисті рук до живота, а лікті до боків. Під час втрати рівноваги у жодному випадку не падайте на випрямлені руки!
У разі падіння зі слизьких сходів дуже важливо захистити голову, прикривши її руками. Не намагайтеся загальмувати падіння, розводити руки та ноги в сторони — це тільки збільшить кількість переломів.

Для попередження зимового травматизму необхідно дотримуватися наступних простих правил:

– Носити взуття бажано на пласкій підошві або на низькому квадратному підборі. Краще, якщо підошва буде ребриста, яка не ковзає. Рекомендується прикріплювати на підошву взуття спеціальні протиожеледні накладки;
– Під час ожеледиці бажано пересуватися як можна повільніше, а краще без потреби взагалі не виходити на вулицю. Особливо це стосується людей похилого віку;
– Слід дотримуватися техніки безпеки при катанні на лижах, ковзанах, санчатах, особливо при занятті екстремальними видами спорту, використати усі необхідні захисні аксесуари (налокітники, наколінники, шоломи тощо);
– Дотримуйтесь правил дорожнього руху!

Відтак увага й обережність – основні методи профілактики травматизму. А тому, виходячи на вулицю, особливо в ті дні, коли там «плюс» змінюється на «мінус» або навпаки, необхідно оцінювати кожен свій крок.