Факт-новини: оперативні сюжети

Які пам’ятки закопані під «Дворянським зібранням»

Featured Video Play Icon

Вже місяць іде демонтаж  недобудови  готельно-туристичного комплексу «Дворянське зібрання», що на Валу. Фірма-підрядник працює обережно, адже на цьому місці залишились історичні пам’ятки 17 століття – руїни палацу гетьмана Павла Полуботка та чернігівського магістрату. Головне – не пошкодити їх.

 -Від будівлі збереглися  рештки стін висотою до 2 метрів,  завширшки 1.5 метри , – розповідає археологиня Олена Черненко. – Це є пам’яткою минулого, достатньо цікавою. Зараз їх треба, перш за все, очистити від сучасного будівельного сміття, що падало за ці  роки, від дерев, які виросли на цих руїнах. Зафіксувати, в якому стані знаходяться ці споруди, і потім на підставі цих даних можна буде вирішувати  питання про  її консервацію.

Проінспектував хід виконання робіт на Валу і міський голова  Владислав Атрошенко.  Кілька років міськрада вмовляла  власника  завершити будівництво об’єкту, потім – інвестора аби знести, потім кілька років тривали суди. Врешті-решт  отримала остаточне рішення суду щодо знесення  будівлі.

-Мене турбували дуже повільні темпи робіт по розборці «Дворянського зібрання», – каже мер. – Підрядник пояснює це тим, що місяць в нього не було відповідної техніки, потрібної для більш швидкої роботи. Зараз ця техніка працює.  Фірма «Добробуд» пояснює , що з 1 серпня  по 1 вересня  закінчить повністю впорядковані роботи і здасть території. Ми готуємося на ці терміни більш менш я заспокоївся.

Підрядник обіцяє у вересні висадити на місці недобудови траву.