НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Законсервована тюрма чи спортивний зал?

Featured Video Play Icon

Як ви думаєте, де краще лікувати хворих на коронавірус? У всякому разі такі перспективи в обласному управлінні охорони здоров`я Чернігівської ОДА  не виключають. Медики щодо цього теж дивуються.

  • Колишній виправний заклад пропонувалося, а як це зробити? Немає  ні медичного персоналу, ні технічного забезпечення відповідного.  Мені здається, там зробити важче, ніж взяти на переобладнання якийсь лікувальний заклад, – вважає  головний лікар Чернігівської районної лікарні Дмитро Руденко.
  • Це  стратегічні  плани. У разі  крайньої ситуації і погіршення. Ми передбачаємо, як резерв, розгортання таких шпиталів на території установ, які мають велику площу 2-3- 5тис.кв.м. Наявний ліжковий фонд в області  складає майже 7 тисяч ліжок. Якщо активно будемо долучатися до забезпечення їх киснем, майже 3 тисячі ліжок можна запустити, – коментує начальник управління охорони здоров`я Чернігівської ОДА Петро Гармаш.

Більше 14 мільйонів гривень надійшло в область саме для вирішення питання подачі кисню у спеціалізовані ковідні відділення і над цим працюють, запевняє Петро Гармаш. В області створено 1012 ліжок для пацієнтів з ковід, на них вже лікується 500 пацієнтів.  Забезпеченість киснем – 50 %.

Так,  Чернігівська районна лікарня  півроку назад розпочинала з 25  ковідних ліжкомісць, на сьогодні їх тут вже сотня. Найбільш важких госпіталізують  до інфекційного відділення, де є централізоване постачання кисню.

Зробили тимчасовий склад. Кисневі техніки чергують цілодобово. Якщо багато хворих на кисні, одного балона  вистачає на годину. У нас є 56 балонів. Ми перекриваємо добу, а то і дві, – розповідає  очільник медичного закладу Дмитро Руденко.

Крім головного інфекційного відділення  ковідних пацієнтів у районній лікарні приймають  у  двох інших окремо розташованих корпусах. Це колишні терапевтичне та дитяче відділення. У районній лікарні працюють над тим аби забезпечити їх киснем. Але тут є певні проблеми.

Поки ситуація з кількістю хворих на коронавірус трохи стабілізувалася, у цьому медичному закладі готуються до більш важких часів. Їх Дмитро Руденко, який два тижні з ковідом пролежав у цій лікарні, не виключає.

  • По різному буває.  В основному 90-95 % , а той й 105 % була заповненість , коли днів 10 назад нам доводилося додаткові  ліжка на коридорі встановлювати. Це було,- розповідає Дмитро  Руденко.

Тож поки до  створення палат у колишніх тюремних камерах справа не дійшла, у профільному  управлінні  Чернігівської ОДА  запустили інтенсив з  розширення ковідних відділень у лікарнях.

  • Ввели в дію корпус  обласної лікарні, госпіталь ветеранів. Там розгортається 100 ліжок. Зараз розглядається приміщення колишнього діагностичного центру для чорнобильців. До 100 ліжок розгортати там плануємо, – інформує Петро Гармаш.

Багатоповерховий корпус   колишнього центру радіаційного захисту населення наразі законсервовано. Рештки персоналу, ті, хто не звільнився, працюють в різних відділеннях  обласної лікарні. Приміщення   опалюється, бо  через нього  централізовано подається  тепло на новостворений центр екстренної допомоги. Будуть його модернізувати чи ні, залежить від наявності фінансів та  медичного персоналу.