Факт-новини: оперативні сюжети

Захист від хвороб. Які щеплення можна зробити у Чернігові?

Featured Video Play Icon

У сімейній поліклініці отримали нові вакцини для проведення планових щеплень. Оскільки всі запаси препаратів через відсутність електроенергії під час військових дій зберігалися з недотриманням належних температурних умов, їх довелося списати.

У квітні – травні деякі батьки купували вакцину в аптеках за власні кошти. І зараз лікарі дають право вибору: щепити дитину безкоштовною вакциною, яку отримала поліклініка централізовано від держави, або самим придбати потрібне.

Особливу увагу приділяють тому, як препарат зберігався і транспортувався. Чернігівка Олена прийшла з донечкою Маргаритою робити планове щеплення. У сімейній поліклініці отримали вакцину проти дифтерії, правця і кашлюка. Очікують вакцину проти поліомієліту та хіб-інфекції.

Інформація про щеплення надходить до лікаря, навіть якщо дитині його зробили в іншому місті або за кордоном. Там, до речі, без цього малечу не візьмуть до садочка чи навчального закладу. Чернігівським лікарям доводиться надсилати батькам відповідні документи. Тим, хто з якихось причин пропустив планове щеплення, медики радять не хвилюватися.

Повернуться у сімейній поліклініці і до вакцинації проти коронавірусної інфекції. Третю, бустерну дозу, кажуть лікарі, ще ніхто не відміняв. Переважно це Комірнаті виробництва Пфайзер і Астразенека, які використовували і до початку військових дій.