Факт-новини: оперативні сюжети

Загроза демократії: Асоціація міст України засуджує рішення суду щодо відсторонення мера Чернігова

Featured Video Play Icon

Позбавлення обраного народом мера права обіймати свою посаду – це вибіркове так зване правосуддя, що несе загрозу не тільки місцевому самоврядуванню, а й демократії. Так вважають в Асоціації міст України, яка на засіданні 8-го грудня виступила із відповідною заявою та засудила рішення Яворівського районного суду відсторонити на рік міського голову Чернігова.

Цитуємо: “7-го грудня один суддя Яворівського районного суду позбавив 300-тисячне місто законно обраного керівника. Це – безпрецедентний випадок в історії незалежної Україні, в історії українського самоврядування. Сьогодні, коли триває війна, коли очільники громад роблять на місцях все для життєзабезпечення міст та селищ, для захисту їх мешканців, відбуваються спроби утисків місцевого самоврядування, порушення демократичних прав громадян. Застосування норм про конфлікт інтересів щодо подій лютого-березня цього року носить політичний характер і нівелює значення антикорупційного законодавства. Бо саме його вибірково застосували як підставу для позбавлення прав мера та його виборців”, – йдеться у заяві Асоціації міст.

Як представники місцевого самоврядування, які також мають довіру і були обрані своїми мешканцями, залишалися з ними у найважчі часи під час активної фази війни та в умовах оперативного оточення чи окупації забезпечували життєдіяльність громад, і зараз працюють задля їх відбудови, підтримують Владислава Атрошенка і його колеги, очільники громад Чернігівщини.

Рішення суду – його будуть оцінювати юристи, але, м’яко кажучи, воно викликає подив. Це, імовірно, відношення офісу президента до місцевого самоврядування, до децентралізації. Чомусь, не хоче влада бачить місцеве самоврядування як партнера. У березні нам дають статус міста-героя і нагороджують мера Чернігова як людину, яка втримала від російської навали, а потім через місяць починаються ці процеси, – зазначає  виконавчий директор Чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко.

На сьогоднішній день місцеве самоврядування воно і називається місцеве самоврядування, тому що це горизонталь, тобто, це народ вибирає собі представника своєї громади, тобто менеджера для своєї громади, а тут відбуваються такі якісь дивні речі, що ну наче не децентралізація, а централізація скоріше, – зауважує  Новгород-Сіверська міська голова Людмила Ткаченко.

Стосовно цієї ситуації – для мене вона є неприйнятною і дивною. Вона, як на мій погляд, десь можливо показова і для інших там, щоб знали своє місце, так можна з кожним мером, так можна з кожним селищним головою, придумать в тому числі зі мною, з будь-ким, придумать будь-яку історію, і люди можуть швидко і повірить в те, шо там дійсно щось є. Але це підриває основи місцевого самоврядування, і народовладдя, і волевиявлення людей підриває взагалі, і стосунки між державою і місцевим самоврядуванням, – додає  Коропський селищний голова Володимир Куніцин.

Всі знають, якими зусиллями вдалось втримати місто. І зараз війна не закінчена, зараз треба об’єднуватись, зараз треба не допустити повторно ворогу зайти на нашу територію з півночі. Роботи дуже багато, всі бачать і знають, весь світ знає скільки роботи по відновленню Чернігова, скільки роботи по тих питаннях, щоб бізнес повертався, щоб наповнювався бюджет і зараз взагалі не на часі оці інтриги, я вважаю, що це інтриги, – каже  Тупичівська сільська голова Лариса Шовкова.

На своїй офіційній сторінці у Фейсбук Владислав Атрошенко опублікував саме рішення, в якому буквально зазначається, що стягнення у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, не передбачено відповідною статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення. На думку суду, це має створити додатковий стримувальний ефект для всіх суб’єктів, на яких покладено виконання функцій держави.

Нагадаємо, у своєму відеозверненні чернігівський міський голова наголосив, що нікуди не йде і оскаржуватиме рішення в апеляційному суді.