Факт-новини: оперативні сюжети

Забуті сторінки української історії: у Чернігові презентували книгу про Микиту Шаповала

Featured Video Play Icon

Повернення стертої «совєтами» постаті української історії століття потому. У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулася презентація книги «Схема життєпису. Біографія. Листи», присвяченої Микиті Шаповалу — громадському та політичному діячеві часів УНР, котрий обіймав посади міністра пошт і телеграфу в уряді Винниченка й міністра земельних справ в уряді Чехівського та був співавтором IV Універсалу, публіцисту, лідерові української еміграції в Чехословаччині 1921–1927-го років.

На жаль, більшість української спільноти, якщо й чула про еміграцію 100 років тому, вона згадує білогвардійську еміграцію, монархістів. І зовсім із контексту вирвано й забуто оцю потужну хвилю української еміграції. Ціла армія УНР — це, уявіть собі, 48 тисяч лише вояків, які відступили на територію Польщі. Фактично, люди не знають цієї історії. І серед них так само низка видатних громадських діячів, зокрема, істориків, науковців, літераторів, – зазначила упорядниця видання «Микита Шаповал. Схема життєпису. Біографія. Листи» Анжела Савченко.

Як розповіла упорядниця видання, гідеса та краєзнавиця Анжела Савченко, постаттю Микити Шаповала вона зацікавилася під час дослідження життя Євгена Чикаленка — іншого українського громадського діяча. Заручившись підтримкою однодумців та фінансуванням благодійників, жінка поступово почала складати портрет особистості — досліджувала архіви, де віднайшла спогади Шаповала, світлини та листи його рідних.

Книга була сформована на основі архівних матеріалів, тому в ній немає жодних домислів. Ми навіть зберегли кожну кому та правопис, яким користувався Микита Шаповал. Книга складається з трьох частин. Перша — це спогади, можна сказати, мемуари, але, як ми зрозуміли, працюючи над нею, що вони не до кінця розвинуті, тому що більший акцент був саме на дитячих роках, на юнацьких літах, на становленні особистості, там, де ми доходимо до політичних моментів, тобто вже період УНР і далі. Другий блок — це біографія написана його дружиною, Ольгою Шаповал, уродженою Павловською. І третій блок — неймовірно цінний, тому що вперше ми друкуємо листи — листи родичів до Микити Шаповала, – розповіла Анжела Савченко.

Пані Анжела вже упорядниця другої книжки. Одна була про Чикаленка, друга про Шаповала, і кожна з них цінна своїми змістами, які мають відкривати українці. Тому що інтелектуальна нація буде формуватися, коли ми будемо знати минуле, будемо чітко розуміти особистості, які творили цю історію, – підкреслила заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Уродженець Бахмутчини, Микита Шаповал був активним учасником боротьби за українську національну ідентичність. Відтак за словами Анжели Савченко, книга не лише розповідає про життєвий шлях діяча, а й розставляє крапки над «і» та спростовує міфи щодо Донеччини та Луганщини часів кінця XIX — початку XX століття. Крізь призму постаті Шаповала у виданні ілюструється, як більшовицькі окупанти знищували національну самосвідомість мешканців Сходу — позбавляли мови та переписували історію. На презентації книги Анжела Савченко також розповіла про звʼязки діяча із Чернігівщиною.

Микита Шаповал, який здобуває фах лісівника, лісового кондуктора й інспектора, згодом стає управляючим лісовими маєтками Михайла Терещенка. Він безпосередньо опікувався великими площами його лісів, які знаходилися в районі Середина-Буда. Він ставить для нього тартак і з нуля створює паркетну фабрику. Там, паралельно, під прикриттям роботи лісівників, знаходилися поети, які друкувалися у двох часописах, котрі фінансувалися Микитою Шаповалом. Це була його власна ініціатива, це унікальні часописи, адже це модерна українська література. Він у цих часописах також проявляється як автор, пише поезію. Тут ми також знаходимо праці й Володимира Самійленка та цілої низки чернігівців. Ще одна вагома річ, це те, що доволі близькою людиною до Микити Шаповала, особливо до його дружини Ольги Шаповал, людиною, яка оцінила всі його таланти, була Софія Русова, –  констатувала упорядниця видання «Микита Шаповал. Схема життєпису. Біографія. Листи» Анжела Савченко.

За словами Анжели Савченко, книга стане в нагоді кожному, хто цікавиться минулим України, зокрема і східних територій, а також є своєрідним нагадуванням, що історію нашої країни пишуть люди, які боролися і борються за рідну мову, свободу та незалежність.