ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Медаллю «За оборону Чернігова» нагородять ще 221 людину

Featured Video Play Icon

Ще 43 військовослужбовця та 178 цивільних людей, будуть нагороджені медаллю «За оборону Чернігова» – відзнакою від громади міста для тих, хто активно сприяв його захисту від російського вторгнення. Їхній перелік затвердив 30-го серпня виконавчий комітет міської ради. Кандидатури своїх бійців подали три військові частини ЗСУ, 105-й прикордонний загін та два підрозділи військової служби правопорядку.

Ми безмежно їм за це вдячні і за їхній подвиг, за те, що маємо можливість жити і працювати в українському Чернігові, – підкреслив в.о.Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Медаль «За оборону Чернігова» вручатимуть не лише військовим, а й героям тилу. Своїх працівників на нагородження подали ДСНС, районне управління поліції, а також комунальні підприємства. Зокрема відзнаки отримає 21 співробітник “Чернігівводоканалу”.

-Чим займався “Водоканал” всі розуміють. Особливо в тих умовах, коли не було електроенергії, не було води і розвозилася вода по дворам, по комунальним підприємствам, об’єктам критичної інфраструктури. Військовим, людям роздавалася за допомогою волонтерів, спеціалістів водоканалу, також нерідко ризикуючи життям, – зазначив Олександр Ломако.

Медалями відзначать також 39 працівників “АТП-2528”, які під час боїв за Чернігів регулярно вивозили сміття щоб не допустити екологічної катастрофи у місті. Підприємство також сильно постраждало від обстрілів рашистів і втратило багато техніки.

-Звук машини комунального підприємства “АТП-2528”, ще коли чернігівці не дуже звикли, боялися що це були якісь вибухи, а потім звикли і це вже була ознака стабільності, що зранку машина приїхала машина вивозити сміття і щось шумить за вікном, то місто продовжує працювати, – зауважив Олександр Ломако.


Відзнаки отримають і 44 співробітника “Спецкомбінату побутового обслуговування”. Під час облоги Чернігова вони виконували як фізично, так і морально важке завдання – ховали сотні загиблих. На кладовищі “Яцево” тоді стояли російські війська, але вихід було знайдено.

-З того, що є, збирали ці гроби і зробили цвинтар на Ялівщині. Зараз там місто ухвалило рішення про створення меморіалу, але саме в тих місцях були поховання у тих складних умовах. Спеціалісти “Спецкомбінату”, які це робили, також ризикували і виконували свій обов’язок перед містом, – зазначив в.о.Чернігівського міського голови.

Вручення медалей “За оборону Чернігова” приурочене до визначних дат, але через повну заборону на проведення масових заходів у місті час і місце нагородження наразі невідомі. Станом на кінець серпня на отримання цієї відзнаки претендують понад 5 тисяч людей, понад 900 вже були нагороджені. Вручення медалей проводитимуть і в наступному році.