Факт-новини: оперативні сюжети

Йшов сьомий місяць пандемії

Featured Video Play Icon

На сьомий місяць пандемії  Чернігівщина упевнено крокує до червоної зони. “Безсмертних”  мешканців регіону, які нехтують засобами особистої безпеки стає все більше і це  приводить до наступних наслідків.

  • Загалом з початку виявлення у Чернігові зареєстровано 953 хворих і тих, що перехворіли на COVID-19. Одужали 540, захворіли за останню добу – 28, зараз хворіють – 400 осіб.  

З них у стаціонарі міської лікарні №2 – 56 осіб, у міській лікарні №3 – 25 осіб. Амбулаторно лікуються 319, з них на пневмонію хворіє 15 осіб, симптоми ГРВІ спостерігаються у 284 осіб. З числа хворих на COVID-19 у Чернігові сьогодні вже троє на ШВЛ і 20 – на кисневій терапії, – озвучив  на розширеній нараді в міській раді керівник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар.

Кількість безсимптомних випадків зменшилася до 20. Серед пацієнтів 32 – медики , двоє  з них у стаціонарі. Перебіг хвороби стає все більш агресивним, – акцентував Владислав КУХАР.

  • Відповідно до нового розпорядження Головного державного санітарного лікаря України на сьогодні госпіталізація пацієнтів проводиться тільки, якщо є ознаки дихальної недостатності. Хворим, у яких цих ознак не спостерігається, не варто наполягати на лікуванні в умовах стаціонару. Такі пацієнти лікуються амбулаторно, – наголосив Владислав Кухар.

Наразі 15 осіб з пневмонією у Чернігові  вже лікуються вдома. При цьому за кольоровими ознаками пандемії , Чернігів на цьому тижні  потрапив до «жовтої» зони, тоді  як область –  на межі  «помаранчевої».

Він  починається зі 120 випадків за тиждень на 100 тис населення. По нашій області цей показник – 122,5 випадків. Це за рахунок таких районів, як Носівка, Ніжин, Бобровиця. Тобто узагальнений показник області лише трохи перевищує поріг помаранчевої зони, а в окремих районах він – ще вищий.

Тестуванням на COVID-19 на сьогодні по Чернігову охоплено 59,8 на 100 тис. населення. Показник тестування майже удвічі вищий за мінімально допустимий за нормативними документами,- додав Владислав Кухар.

У нашому регіоні з COVID – 19 ситуація погіршується, – констатує головний медик Чернігова і звертається до поліції, на яку покладена функція контролю за дотриманням карантинних норм, посилити роботу у цьому напрямку.

Міський голова  не лякає, але теж намагається достукатися до чернігівців.На жаль, доки ми не стикнемося з тим, що лікарні вже не зможуть приймати за потребою хворих з дихальною недостатністю – а вже ми до цього йдемо – люди й не зрозуміють усієї загрози. Доки суспільство, люди самі не почнуть робити зауваження і не почнуть розуміти важливості цих примітивних речей – ми нічого не змінимо і йтимемо цим шляхом. А найстрашніше те, що ми йдемо в ситуацію, коли вже не зможемо забезпечити ліжкомісцями всіх тих, хто цього буде потребувати. І доведеться приймати рішення, кому можна лікуватися в стаціонарі, а кому залишатися дома, – підкреслив Владислав Атрошенко