Факт-новини: оперативні сюжети

Підготовка до зими. Мешканці приватного сектору Чернігова запасаються дровами

Featured Video Play Icon

Чернігівці готуються до майбутнього опалювального сезону, він прогнозовано обіцяє бути чи не найскладнішим за останні роки. Особливо турбуються ті, хто забезпечують себе самостійно – для пічок, камінів та твердопаливних котлів потрібно завчасно підготувати запас дров. Чернігівець Роман Гоман це вже зробив – ще на початку літа придбав собі дубових обрізків. Продавця знайшов через інтернет.

З урахуванням доставки, запас дров обійшовся Роману приблизно у 15 тисяч гривень. Навіть на холодну зиму має вистачити. На його думку, дров’яне опалення вигідніше за газ.

Наразі на ринку дров Чернігівщини спостерігається великий ажіотаж. До обласного лісгоспу за день можуть надходити десятки заяв. Особливо популярними є тверді породи деревини – дуб, береза, акація тощо. Вони мають більший коефіцієнт тепловіддачі, тобто дають більше тепла на одиницю ваги. Проте забезпечити всіх бажаючих продавці не в змозі.

Ще одна проблема, з якою чернігівці стикаються при закупівлі дров – доставка. ЇЇ вартість може легко перевищити вартість самої деревини. Наприклад, дуб здебільшого заготовлюють неподалік Козельця, а це майже 70 кілометрів від Чернігова.

Для більш зручної закупівлі дров у Держлісагентстві розробляють онлайн-ресурс “ДроваЄ”. Запрацювати він має до початку опалювального сезону. Водночас продавці деревини рекомендують робити запаси вже найближчим часом, щоб не опинитися одночасно у холодному помешканні та у довгій черзі за дровами.