Факт-новини: оперативні сюжети

Як задовольнити потребу підприємств в робітничих професіях?

Featured Video Play Icon

На підприємствах легкої промисловості не вистачає швачок. Швейні підприємства в чергу чекають випускниць вищого професійно-технічного училища побутового обслуговування. Навіть екзаменаційну комісію вже 6 років очолює роботодавець. Як задовольнити потребу підприємств в робітничих професіях, заохотити міську молодь здобувати робітничі професії говорили учасники Кластеру легкої промисловості Чернігівської області, представники влади і освіти під час зустрічі у Торгово-промисловій палаті.

Легка промисловість – є однією з пріоритетних галузей у Чернігові, каже секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако. Близько 5 тисяч людей працюють саме в цій сфері. Тому кадрова підготовка – це один з напрямків співпраці міської влади з місцевим підприємствами.

За словами Олександра Ломако, спільно з Кластером легкої промисловості і підприємцями в місті готують інформаційну кампанію з популяризації професії кравця та інших робітничих професій. Президент Чернігівської ТПП Костянтин Іванов вважає, це підвищить статус не тільки професії, але й підприємств кластеру в цілому.

У місті діє міська Програма підтримки малого та середнього підприємництва, яку депутати міської ради затвердили у 2020 році.

В кластер легкої промисловості Чернігівської області входить більше десятка підприємств. Це великі фабрики, а також малий та середній бізнес. Частка експорту складає близько 10%. На думку учасників зустрічі, така співпраця підприємців, освітян і міської влади покращить ситуацію на ринку праці.