ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Міць України в щасливих родинах: традиції та здобутки чернігівських сімей

Featured Video Play Icon

Працюють усією родиною заради Перемоги! Сім’я Тєстових під час блокади Чернігова в повному складі знаходилася в місті та активно волонтерила. Девʼятирічну Настю батьки змалку вчать допомагати іншим.

З початком повномасштабного вторгнення ми майже з перших тижнів почали допомагати нашим Збройним силам України, працювати у Єдиному волонтерському центрі й наближати перемогу, – розповіли Катерина й Анастасія Тєстови.

У кризові часи загальнолюдські цінності — на вагу золота. Повномасштабне вторгнення змусило переоцінити життя та значення родинних зв’язків. Ба більше — українці стали великою сім’єю, обʼєднаною спільною метою — перемогою над окупантами.

– Я думаю, усі погодяться: те, що відбувалося і відбувається, навчило кожного з нас цінувати кожну хвилинку, проведену зі своїм найближчим, із найріднішим. Кожну секунду, яку ти проводиш без них, ти починаєш якось по-особливому турбуватися, хвилюватися: що там, де там, – зазначив заступник начальника управління в справах сімʼї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

– Одну гілочку зламати легко, але коли ці гілочки зібрати в пучок, їх переламати важко. Так і з родиною. Коли трапляється щось погане, якась приходить біда, то її легше пережити, звичайно, у родині. Але й радість, яка відбувається — це радість не однієї людини, а радість, звісно, усієї родини, – зауважила заступниця Чернігівського міського голови Вікторія Пекур.

Щорічно в середині травня відзначають Міжнародний день сім’ї. До свята Управління в справах сім’ї, молоді та спорту спільно з громадською організацією «Спілка жінок м. Чернігова» провели так званий «не круглий стіл» «Щаслива родина — міцна Україна!». Це не банальна конференція, а дружня розмова, під час якої учасники поділилися досвідом, здобутками й талантами. На захід запросили 6 суперродин — спортивну, військову, танцювальну, волонтерську, музичну та обдаровану.

– Сімʼї, які мають здобутки, не дивлячись на цей час. Сім’ї допомагають дітям розуміти, що життя продовжується, що буде наша перемога й буде щаслива наша сім’я і міцна Україна, – говорить голова правління ГО «Спілка жінок м. Чернігова» Людмила Канюка.

Серед гостей заходу і зірки соцмереж. За танцями сім’ї Шостак у ТікТок стежить до півмільйона користувачів. Ініціатором створення сторінки була старша донька Рада. У родині переконані: танець — справжня мистецька сила, яка об’єднує покоління та виражає емоції без слів.

– Я танцювала з народження. Тут я побачила: мені запропонував ТікТок, я побачила, що мій брат знімає, я теж захотіла. Потім налагодилося так, що я захотіла з татом. Я побачила, що багато хто набирає такі підписки і з того все вже в нас наладилось, – розповідає Рада Шостак.

– Зараз своїми танцями ми намагаємося допомагати, ми допомагаємо розказувати історії нелегкого життя в нашій країні. Я думаю, що мова жесту зрозуміла для кожного, для всіх, і рухів, тому, навіть за кордоном, не знаючи мови, вони зрозуміють нас, наш посил, що ми хочемо сказати, що в нас іде війна й що не слід про це забувати, і нам потрібна допомога, – додає Роман Шостак.

Рада має успіхи в художній гімнастиці та багато нагород. Батько, Роман, — артист балету та учасник відомих талант-шоу. Виступає вже і молодша донька Міра.

– Міцна родина — це великий труд, я вам скажу, треба працювати вміти: десь зробити висновки, десь треба проаналізувати ситуацію і вміти дати задню в певний момент, а не нарощувати конфлікт і так далі. Тобто це великий труд і любов. Я їх безмежно люблю, своїх донечок, свою мамульку, це для мене все в житті цьому,
– підкреслює Роман Шостак.

Зазначимо, Міжнародний день сім’ї запровадила Генасамблея ООН у 1993 році аби привернути увагу до проблем родинних зв’язків. Також в Україні є автентичне свято — День родини, яке з 2012 року відзначають 8 липня.