НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Як відновлюватимуть культурні пам’ятки Чернігова

Featured Video Play Icon

Український архітектор-реставратор Ілля Литвинчук завітав 27 липня до Чернігова в рамках ініціативи Restart Ukraine. Її мета – зберегти та відновити історичні та культурні пам’ятки, в першу чергу ті, які постраждали від російської агресії. Причому архітекторів цікавлять не лише церкви, палаци та музеї, а й звичайні будинки, що мають культурну цінність. За результатами дослідження фахівці складуть перелік рекомендацій для місцевої влади та громад щодо збереження таких об’єктів.

У Чернігові Ілля Литвинчук в першу чергу дослідив будівлі на вулицях Шевченка, Толстого та Гончій. За словами архітектора, кожен будинок в реєстр пам’яток культури не внесеш, але можна за прикладом європейських країн об’єднувати їх в “історичні ареали”, і все що до них потраплятиме, буде під захистом закону. У таких зонах, наприклад, можуть обмежити будівництво.

Під час дослідження архітектори звертають увагу на декор, фасади, планування будинків. Ілля Литвинчук запевняє – якщо будівля не зруйнована вщент, її можна реставрувати. Це доводить досвід Варшави після Другої світової війни. Для особливо цінних пам’яток можна робити фотограметрію, щоб у випадку руйнування архітектори могли відновити будівлю максимально точно.