ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як чернігівці подякували Латвії за потужну допомогу

Featured Video Play Icon

Можна й відсвяткувати! Дивись, там лелека летить.

Життя і творчість одних із ключових фігур у латиській літературі – видатної поетеси Аспазії та її чоловіка поета-драматурга Райніса, втілені у драмі-фантазії від театру EX LIBRIS. Байопік чернігівці написали і поставили на основі творчого спадку подружжя і цього дня грають його уривки на вечорі подяки народу Латвії – за їх потужну підтримку і допомогу Україні, як на фронті чи у процесах відновлення, так і на міжнародній арені.

Ну якщо порівняти з українською літературою то це приблизно так як Леся Українка вийшла б заміж за Володимира Винниченка, тобто, це був отакий рівнозначний цьому тандему тандем. Вони дуже шануються у Латвії і тому нам би хотілося, щоб митці країни, яка так нам допомагає з першого дня повномасштабного вторгнення, шанувалися в Україні також.  Принаймні, ми можемо сказати “дякую” через виставу і можемо показати нашу любов і нашу повагу, – зазначила режисерка театру EX LIBRIS Ольга Мелашенко .

Я юна Аспазія, мені 17 років, я молода феміністка, яка навчається в гімназії, якій батьки докучають за захоплення фемінізмом. Я легка, весняна, радісна, де в чому дуже різка – це важливо. Ми показали все її життя, з усіма перешкодами, з усіма позитивними моментами, якісь злети, якісь падіння. Для себе багато хто може з цього дістати, наприклад, те, що не варто опускати руки, – додала актриса театру EX LIBRIS, виконавиця ролі Аспазії Наталя.

Представники і представниці різних сфер міста та області, дотичних до співпраці з латвійськими партнерами, військовослужбовці та всі небайдужі – всі вони цього вечора тут, аби висловити латвійцям свою вдячність, і стати до дружнього нам народу ще трохи ближчими. Об’єднала їх і виступила ініціаторкою заходу відома в Чернігові активістка, волонтерка та шанувальниця культури Латвії Лілія Сарана.

Ви знаєте, маленька країна, всього-на-всього як дві Чернігівські області, але вони допомогли нам уже на 650 млн, а 12-го липня був Надзвичайний Посол Ілгварс Клява – знову привіз (обладнання) на 360 тисяч гривень для нашої дитячої лікарні. Розумієте? І оскільки ця допомога настільки серйозна, захотілося просто їм всім подякувати. Подякувати за те, що вони розуміються на тому, що відбувається в Україні, що руйнується, скільки гине людей, і вони допомагають, тому що вони були і під більшовиками, і під фашистами. Вони все це розуміють, – зауважила заслужена вчителька України, громадська активістка, волонтерка Лілія Сарана.

 Відносно ВВП держав-партнерів, військова і гуманітарна допомога Латвії Україні є однією з найбільших. Крім того, над Чернігівщиною вони взяли шефство у відновленні. Власне, Чернігову від початку повномасштабної війни Латвія надала, зокрема, десяток автобусів для міських перевезень, індивідуальне повністю облаштоване модульне житло для людей, які втратили свої домівки через бойові дії, або були змушені їх покинути, підтримка закладів охорони здоров’я та освіти.

Дуже важливим є те, що українці є вдячними за ту допомогу світу, яку на сьогодні отримує наша країна в цій нелегкій боротьбі, допомогу, яка надається і Збройним силам України, і яка надається цивільному сектору.  Без неї країні було би дуже скрутно, м’яко кажучи. Якщо говорити про Латвію, то ця допомога є надзвичайно важливою і великою.  Це і меблі в дитячі садочки, це і ліжка, стільці столи матраци, це і ігрові комплекси і дуже вагомим таким одним з проектів є фінансування робіт по відновленню 19-го садочка, який знаходиться в мікрорайоні Подусівка і дуже сильно постраждав в результаті обстрілів міста, – підкреслив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

За словами організаторів заходу, аби всі ці слова почули безпосередньо у Латвії, відзняту повноформатну виставу, а також листи подяки вони відправлять в академічну бібліотеку та українську школу в Ризі, а також Надзвичайному і Повноважному Послу Латвії в Україні.