Факт-новини: оперативні сюжети

Яблучний Спас

Featured Video Play Icon

19 серпня православна церква відзначає велике свято Преображення Господнього. В народі його називають Яблучний Спас, адже за звичаєм, в цей день до церков приносять яблука, груші, виноград та мед. Парафіяни з самого ранку зібрались під стінами храму святої Катерини, щоб освятити дари та подякувати Богові за врожай цього року.  

За церковною традицією у день Спаса освячуються не тільки фрукти та овочі, а й букети з трав. Споконвіку люди використовували цілющу силу рослин, щоб лікувати себе та близьких.

Чернігівка Олеся Іванівна розповіла про корисні властивості трав спасівського букету:

«Букетик   засушуємо, потім добре заварювати чай. Це – чорнобривці, це – вереск, м’ята. Це шовкова травичка,  вона – лікувальна. Її запарювали, хто хворіє ангіною. Запарювали і полоскали,дуже допомагає. А це – перекотиполе, теж лікувальна трава. Треба,щоб у кожній квартирі вона стояла, як говориться, відлякує нечисту силу»…

Настоятель храму святої великомучениці Катерини, отець Роман каже, що свято Спасу – це час наповнюватись духом та вірою. Адже сам Христос у цей день преобразився на горі Фавор перед своїми учениками та апостолами. Обряд освячення дарів, ні що інше, як подяка людей Богові за спасіння та гарний врожай. Священнослужитель радіє, що незважаючи на пандемію та карантинні заходи, й цього року віряни прийшли до храму на спільну молитву.   Яблучний Спас ще називають передвісником осені. Після цього дня ночі стають холоднішими, а літо потроху поступається осені.