Факт-новини: оперативні сюжети

Виставка-присвята Миколі Касперовичу

Featured Video Play Icon

Перша в Україні виставка-присвята уродженцю Чернігівщини, художнику, реставратору, викладачу та громадському діячу Миколі Касперовичу відкрилася в обласному історичному музеї імені Тарновського. Ця подія викликала інтерес у колі фахівців Чернігова та Києва. До нас завітали представники Національного художнього музею, який надав для експозиції дві картини митця зі своїх фондів.

Наш земляк навчався азам малярства у Москві та Кракові. Продовжив освіту у Парижі, в школі-майстерні Михайла Бойчука. У Чернігові Касперович проводив очищення фресок Спасо-Преображенського собору, займався реставраційними роботами в музеї Тарновського.

В експозиції частково представлено листування Миколи Касперовича з Михайлом Коцюбинським. Чотири листи до класика української літератури з колекції Чернігівського музею-заповідника Коцюбинського.

У період радянських репресій 30-х років художника розстріляли, а його образотворчу спадщину майже знищили. З понад 300 написаних картин залишилися одиниці. Відомо, що кілька творів Миколи Касперовича нині зберігаються в музеях Києва, Львова та в Українському католицькому університеті міста Філадельфія. Існує ще кілька робіт, які на думку фахівців належать пензлю Касперовича, але вони не підписані автором.