ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Винагорода за відновлення Чернігова: місто готове приймати заяви

Featured Video Play Icon

Ухвалили програму на сесії під вечір 30 березня, і вже наступного дня готові приймати заяви на перші виплати. Комунальники, освітяни, медики та інші співробітники та співробітниці закладів, що фінансуються з місцевого бюджету, тобто ті, хто піклувався про місто у найважчий період блокади, а також зробив особистий внесок у його відновлення, на знак вдячності отримають одноразову матеріальну допомогу-винагороду від громади. Так, інформацію щодо необхідного пакету документів та всі організаційні моменти обговорили у п’ятницю, 31 березня, на робочій нараді з представниками комунальних підприємств та установ Чернігова.

Ми не можемо підвищити, на жаль, людям заробітні плати. Чому? Тому що, якщо це освіта – це освітня субвенція, якщо це комунальне підприємство – то це тарифи, якщо це лікарні – то це контракти з НСЗУ, якщо це інші заклади – це можливості бюджету міста. Зараз складний час і для бюджету, і тарифи ми не можемо підвищити, тому що люди не зрозуміють під час війни, а тарифи – це зарплата працівників і жеків, і водоканалу, й інших підприємств. Відповідно ми прийняли рішення, в бюджеті міста знайшли 42-43 млн гривень приблизно ми так рахуємо для того, щоб всі, хто у нас є, це близько 15-16 тисяч людей, написали заяву і отримали по 3 тисячі гривень. Я думаю, що це для людей суттєва зараз буде підтримка в складний час, особливо для тих, хто отримує там близьку до мінімальної заробітну плату, – розповів в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Аби все було максимально просто для людей та не затягувалося по часу, і фінансову підтримку більшість могли отримати вже до Великодня, всім керівникам розішлють форми заяв і списків, які вони зможуть оформити та подати до профільного департаменту. Водночас, враховуються такі вимоги:

Місце проживання обов’язково повинно бути зареєстрованим в місті Чернігові. Друге, на що хотіла звернути увагу, фактично працівники повинні відпрацювати станом на 6 березня 2023 року не менше 2 місяців. Також не підпадають під дію програми працівники, трудові відносини з якими призупинено або якщо вони перебувають у відпустці за власний рахунок на час дії воєнного стану. Що ж стосується мешканців міста, прописаних за його межами, то надавати їм матеріальну допомогу з бюджету громади немає можливості юридично, – повідомила  директорка департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

Це питання зараз активно обговорюється в соцмережах, хтось пише, що це дискримінація. Ну от  підтвердить, ніяка це не дискримінація, це вимога закону. Ми по іншому не можемо, ми можемо видавати матеріальну допомогу з бюджету міста тільки мешканцям міста.

Виконуючий обов’язки очільника міста також зазначив, що перший пакет, якщо буде достатня кількість заяв, зможуть розглянути на виконкомі вже на початку наступного тижня і решту намагатимуться погоджувати так само оперативно. Загалом, подати документи можна до 1 грудня.