ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Введення у Чернігові військової адміністрації: у мерії готові передати досвід і повноваження

Featured Video Play Icon

Я хочу почати зі слів про те, що в цьому залі зібралася найбільш фахова, досвідчена і професійна команда в нашому місті, команда управлінців, яка була сформована Владиславом Атрошенком сім років тому, і гідно виконувала свої функції перед нашими виборцями, перед містом протягом цього часу і готова в принципі робити це і надалі, – зазначив  виконуючий обов’язки Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Так, із вдячності кожній і кожному, хто впродовж останніх років 24 на 7 працював в інтересах громади, виконуючий обов’язки очільника Чернігова почав робочу нараду та пояснив, як будучи в процесі утворення військової адміністрації функціонуватиме місто. На сьогодні є юридичний факт – підписання президентом відповідного Указу, однак кілька днів, поки не призначений керівник, не створена структура, всі на своїх місцях повинні максимально якісно виконувати свої функції, бо є відповідальними насамперед перед чернігівцями, наголосив Олександр Ломако.

Враховуючи наш досвід, ми готові конструктивно, абсолютно, в робочий спосіб з нашого боку передати досвід, повноваження для того, щоб в першу чергу не постраждало місто. Для мене дуже важливо, щоб попри рішення президента про запровадження в місті Чернігові міської військової адміністрації, місто продовжувало працювати, критична інфраструктура, продовжувалось відновлення міста, яке ми започаткували в 2022-му році; соціальні програми, які ми прийняли на сесіях міської ради, на виконавчому комітеті по підтримці людей повинні працювати; місто повинно відновлюватися. Головне, щоб в результаті цього рішення не постраждали чернігівці, тому що мова йде не про нас, і мова йде не про якусь кількість працівників мерії, мова йде все-таки про 300-тисячне, – підкреслив Олександр Ломако.

 Обмежувати певні права громади і обраної нею місцевої влади – абсолютне право президента у воєнний час. Проте, за словами в.о. міського голови, в ситуації з Черніговом викликає чимало запитань як у керівництва міста, так і самих людей. Попри рішення Яворівського районного і Львівського апеляційного судів та відсторонення Владислава Атрошенка на рік від посади, всі обов’язки, покладені на міську раду законодавством, виконувалися.

 Згідно з законом «Про місцеве самоврядування», всі повноваження перейшли до секретаря, без демаршів відбувалися виконкоми та сесія за участі 33 із 42-ох депутатів і депутаток, що значно більше за кворум, працювали всі КП і управління. Тоді як, наприклад, Запоріжжя, будучи недалеко від лінії фронту і в переважно окупованій області, вже півтора роки живе без міського голови, який достроково склав повноваження ще у 2021-му, і там немає військової адміністрації.

Не вводять її і в Прилуках, де не функціонує місцева влада, декілька років не збирається сесія, немає бюджету і фактично паралізована життєдіяльність громади, а мер сама просить ввести військове керівництво.

– Жодних сумнівів, що підстав для запровадження в місті військової адміністрації пов’язаної з тим, що ми як команда міської влади не виконуємо якісь покладені законом наші функції, таких підстав очевидно не було. Але рішення прийнято, нам його виконувати. Якщо в березні, коли над нашими головами тут літали бомби і місто жило в досить специфічних дійсно умовах, ми якось вистояли без військової адміністрації в місті, то ну зараз її запровадження точно викликає дуже дуже великі запитання. Якщо в березні Чернігів був в оточенні і завдяки Збройним силам України і стійкості наших містян ми цю навалу відбили і в принципі, таким чином, захистили з нашого напрямку столицю, що було дуже важливо, це було враховано, і міський голова отримав орден, і місто отримало статус місто-герой, але з того часу багато чого змінилося в країні, – констатував Олександр Ломако.

 Більше того, ще влітку, коли в інформаційному просторі з’явилися розмови про створення в місті військової адміністрації, петиція на сайті президента в короткий термін зібрала необхідні 25 тисяч голосів, а в грудні опитування соціологічної групи “Рейтинг” показали, що 63% чернігівців проти її запровадження та припинення повноважень міського голови і міської ради, і лише 18% висловилися “за”.

Нам не соромно за ту роботу, яку ми робили 7,5 років перед мешканцями міста, і попри все Чернігів готовий підставляти плече і збройним силам, і те, що від нас буде потрібно по забезпеченні обороноздатності міста. Головне це перемога України і закінчення війни на наших умовах, а після цього, коли повернеться уже нормальне мирне життя, нам буде що сказать, що пояснити. Я думаю що чернігівці вони чудово розуміють що відбувається, чому це відбувається і я повторюся, головне щоб через це рішення не страждали прості люди, мешканці нашого міста, – наголосив в.о. міського голови.

 Олександр Ломако підкреслив, що нині основна задача – це продовження повноцінного та сталого існування Чернігова та його розвитку, тож в робочому порядку з представниками об’єктів критичної інфраструктури, галузі освіти та медицини обговорили поточні питання і стан справ.