Факт-новини: оперативні сюжети

Міжнародна співпраця: делегація з французького Реймса завітала до Чернігова

Featured Video Play Icon

Влада змінюватиметься, приходитимуть нові керівники, а співпраця між містами триватиме десятиліття. 13-го лютого до Чернігова завітала делегація з Реймса – французького міста, яке зовсім нещодавно стало побратимом Чернігова.

-Під час війни історія потребує героїв. Героєм цієї війни є весь український народ, і зокрема, жителі Чернігова, які чинили спротив російській навалі, – зазначив заступник міського голови Реймса з вшанування пам’ятних дат, міжнародних та партнерських відносин Дімітрій Уден.

Візит французької делегації планували ще у жовтні, але тоді росіяни почали обстрілювати ракетами цивільну інфраструктуру, і його перенесли. Натомість у листопаді секретар міської ради Олександр Ломако відвідав Реймс, де підписав лист про наміри співпраці.

-Ми вже спілкувалися про залучення інженерів і досвіду Реймса у сфері очистки води і сміттєпереробки. Ми спілкувалися з міським головою Реймса про сферу громадського транспорту: я просив у них і буду просити протягом візиту отримати якусь кількість можливо не нових, але автобусів, які могли б використовуватися у Чернігові, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови  Олександр Ломако.

Партнерство між Черніговом та Реймсом обіцяє бути вигідним для обох сторін, вважають у міській раді. Наприклад, наше місто підтримає свого побратима у змаганні за звання культурної  столиці Європи 2028.

-Вони вже готові прийняти 25 наших дітей на реабілітацію – це діти з родин, де загинули або постраждали батьки під час війни. І, думаю, буде багато напрямків співпраці у галузі культури, університетів і спорту, громадського транспорту. Ми говоримо не про рік-два, а десятиліття вперед. Думаю, буде широкий спектр співпраці, – підкреслив Олександр Ломако.

Місто Реймс зазнало сильних руйнувань під час Першої світової війни. Тепер його представники ділитимуться з нами досвідом відбудови. Наразі Чернігів підтримує дружні стосунки з 11-ма містами-партнерами.