ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Володимир В’ятрович презентував чернігівцям свою нову книжку, яку написав з телефону в окопі

Featured Video Play Icon

Це абсолютно позапланове дитя. Так, народний депутат та історик, коло наукових інтересів якого – визвольний рух, колишній очільник Українського інституту національної пам’яті та архіву СБУ Володимир В’ятрович каже про свою нову книжку “Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну”. Це 45 життєво важливих уроків історії, які кожен українець має врешті-решт засвоїти, написаних автором спочатку як “цивільним партизаном”, а потім бійцем ТРО фактично на телефоні на блокпостах та окопах під Києвом в минулому році. Пригадує, починалося все з дописів у Фейсбуці як відповіді на найпростіші запитання, наприклад, чому почалася ця війна і як росіяни могли напасти, що хвилювали багатьох людей, та переросли у відеоблог, а тепер – і друковані сторінки, які В’ятрович презентував, зокрема, і перед чернігівцями.

– Якщо вповні відповісти на питання, що нам робити з росією, то відповідь на це питання означатиме саме повну перемогу, тому що всі інші варіанти це буде якесь затишшя, перемир’я – це буде тимчасово, допоки росія збереже свій формат імперії, до тих пір це буде загрозою для України. Це має бути однією з основ української стратегії: це підтримка поневолених народів росії, це спрямування своєї енергії, енергії світу, пояснення світу, що росія має бути переформатована на сукупність національних демократичних держав, – зазначив історик, народний депутат України Володимир В’ятрович.

 Українсько-російська історія – це якраз не про братерство, а про протистояння, що триває вже понад століття, а російсько-українська війна – це війна вільного світу проти світу несвободи, що є загрозою для всіх. Про це власне, сама книжка, каже Володимир В’ятрович. Як один із співавторів закону про деколонізацію, ухваленого 21 березня 2023-го, історик наголошує: ми маємо позбавитися своєї російської спадщини і переосмислити своє минуле, ставши нарешті незалежними, насамперед, у свідомості, і виборовши свою перемогу на всіх фронтах.

– Як казав Бандера: “Нашою перемогою є перемога наших ідей”, тому я дуже втішений, що закон про деколонізацію….підхоплює цю громадську ініціативу, яка вже існує, яка вже діє, яка просувається зокрема і тут в Чернігові. Нам треба навчити українців почувати себе господарями в своєму домі. В цьому, якщо коротко, вся суть декомунізації, деколонізації і всього іншого. Все це позбавлення зовнішніх ознак – це лише зовнішнє, але набагато важливіші ці процеси, які воно десь спонукає і працює зсередини кожного українця, – підкреслив історик.

 Цього дня тут – невимушене спілкування про те, що сьогодні в думках кожного, розповіді про особисте та цікаві історії з життя політика-тероборонівця, а також, у річницю деблокади – слова вдячності від усього Чернігова.

– Ми були під щоденними обстрілами і руйнуваннями рік тому, але на якомусь етапі нам здавалося, що ми в інформаційній блокаді. Ми відчували кожного дня жахіття бомбардувань і на першому етапі війни – битви за Київ – із великих міст, обласних центрів Чернігів постраждав найбільше в той період, а про нас мало писали говорили і містянам трохи це дух ламало і Володя був один із перших, хто допомагав нам цю інформаційну блокаду проривать,- наголосив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Я до сих пір пам’ятаю, меседж у мене був про те, що Чернігів це Русь, це Русь, яка переможе росію, – зауважив Володимир В’ятрович.

Ну тоді міський голова також, я нагадаю, записав звернення з дуже сильними словами: “Вони хотіли нас навчити історії. Ми вам покажемо, що таке історія, і як ми вміємо боронити свою землю. Приходьте сюди, ми вас чекаємо». Ну, тільки не з хлібом-сіллю, а зі зброєю, – підкреслив Олександр Ломако.

Місто, що одним із перших прийняло удар ворога і зуміло вистояти, і дуже швидко почало повертатися до нормального, наскільки це можливо в умовах війни життя, та відновлюватися, буквально одразу після закінчення бойових дій зіткнулося з тиском і жорстокими атаками на місцеве самоврядування, каже Ломако.

Перші були факти це невипуск міського голови за кордон, заяви некоректні чиновників, що справимося без вас, громади справляться без вас. Продовжилося все відстороненням абсолютно абсурдним Владислава Атрошенка з посади міського голови, а потім після створення військової адміністрації взагалі були плани знищити місцеве самоврядування в Чернігові, коли був внесений проєкт проєкт Постанови про передачу керівнику військової адміністрації всіх повноважень одночасно – міської ради, міського голови і виконавчого комітету, які всі на місці і всі готові працювати, і працюють. То володя один із депутатів, які дуже активно і виступали в соцмережах, і в парламенті, і в спілкуванні з народними депутатами не тільки від своєї фракції для того, щоб підтримати Чернігів і захистити місцеве самоврядування, демократію як інституцію. Тому від імені всіх чернігівці я дякую і за підтримку, і за допомогу, – підкреслив Олександр Ломако.

За словами Володимира В’ятровича, нині Україна, перебуваючи у стані війни, дійсно в деяких моментах має ризики скочення до авторитаризму, і не допустити це – справа рук кожного. А тому, крім спрямування всіх зусиль на боротьбу проти зовнішнього агресора, ми маємо не дозволити закласти в країні ті речі, що будуть нищити її зсередини, і зберегти демократичну Україну, що є втіленням ідеї свободи.

Як тільки ми почнемо бавитися в авторитаризм, ми поступово перетворимося з України в маленьку росію, а маленька росія ніколи не переможе великої росії. Я вважаю що знищення місцевого самоврядування це дуже небезпечно, це неприпустимо абсолютно. Я не бачу жодних якихось раціональних політичних причин для того, щоб знищувати місцеве самоврядування в Чернігові. Чернігів показав, що це місто, яке здатне себе захистити і від зовнішнього ворога, це місто, яке здатне навіть в теперішній вже рік після початку повномасштабного вторгнення, забезпечити власними силами функціонування себе як громади, як міста. Жодних підстав для того, щоб штучно втручатися, нав’язувати якесь своє бачення того, якою має бути ця громада, яким має бути це місто, крім просто бажання когось показати, що я достатньо сильний, щоб всій Україні показати, що я зламав Чернігів, то інші, очевидно, що мають самі впасти до моїх ніг. Не давайте цього, мусимо всі разом захищати свободу, демократію тут, у Чернігові, і будь де, – наголосив Володимир В’ятрович.

Ще одна миттєвість – автограф-сесія в муніципальній книгарні “Будинок книги”, де всі могли поспілкуватися з автором, а також придбати та підписати одне з видань. Коли українці купують книги це не лише про економіку, а й про духовність, зазначив В’ятрович, а тому поділився своєю так званою пенсійною мрією – відкрити схожу на чернігівську, затишну, маленьку книгарню.