Новини

Водохреща святкують православні

19 січня православні віряни відзначають Хрещення Господнє або Водохреща, свято Йордань або Ордань. Вважається, що Хрещення Господнє завершує зимові святки, тобто свята різдвяно-новорічного циклу. Цього дня втретє готують кутю, щедрують та роблять обряди на красу і достаток.  

Безпосередньо з Хрещенням Господнім, за біблійними легендами та розповідями, пов’язано хрещення Ісуса Христа Іваном Хрестителем на річці Йордан. Ісусові тоді було тридцять років.

Вранці 19 січня у церквах проводяться Богослужіння. Подекуди в Україні після богослужінь люди йдуть на річку та набирають воду з ополонки. Процесія на чолі зі священником вирушає на річку, де попередньо чоловіки прорубали у льоді ополонку у формі хреста. Після відправи священик занурює в ополонку хрест, таким чином освячуючи воду. 

Опісля люди набирають у свій посуд води. Тож набрана опівночі або вранці 19 січня вода з ріки є нібито цілющою – кілька століть тому, а де-не-де в Україні і зараз, віряни використовують її протягом цілого року як ліки на випадок хвороби. Цього дня традиційно найвідважніші занурюються в ополонку – аби цілий рік бути міцним та здоровим. 

Вважається, якщо 19 січня дерева вкриті інеєм, то навесні у відповідний день тижня, аналогічний дню, на який випало Хрещення, треба сіяти ярову пшеницю. При цьому ясний і сонячний день на Водохреща віщує гарний і чистий врожай пшениці.