ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Вода забрала життя 25 мешканців Чернігівщини: рятувальники розповіли, як не потонути у водоймі

Featured Video Play Icon

Відпливла далеко від берега та потонула. 25-го червня в районі села Мезин Новгород-Сіверського району загинула дівчинка 2012-го року народження. За попередньою інформацією, вона купалася разом із друзями та без нагляду дорослих. Тривають слідчі дії. Загалом, в Україні з початку року вода забрала 44 дитячі життя.

В нашій області з початку року на водоймах потонуло 25 людей, з яких дві дитини. На жаль, основні причини трагедії — люди плавають у нетверезому стані. Ще основна причина — дітки відпочивають біля водойм та купаються без нагляду дорослих. Діти, на жаль, чомусь мало турбуються за власну безпеку. Вони дуже зухвало себе поводять і тим самим порушують правила безпечного відпочинку на водоймах, – повідомила речниця Головного управління ДСНС України в Чернігівській області Ніна Луценко.

Попри те, що купальний сезон у місті офіційно не відкривали, у спекотну погоду чернігівці активно відвідують пляжі. Тому для запобігання нещасним випадкам та підвищення рівня обізнаності населення надзвичайники проводять регулярні профілактичні роботи.

З настанням сезону купання завжди на початку сезону проводяться такі рейди для проведення масово-роз’яснювальної роботи з відпочивальниками, роз’яснення їм правил поведінки на воді та правил поводження в спекотну погоду, – розповів заступник начальника аварійно-рятувальної частини ГУ ДСНС в області Роман Білоконський.

Спільно з волонтерами Чернігівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, ДСНСники провели рейд на одній із водойм Чернігова. Передусім розповіли дорослим та дітям правила безпечної поведінки на воді та роздали інформаційні буклети.

Обов’язково, які б діти не були, скільки б їм років, обов’язково потрібен нагляд і обов’язково потрібно навчати, як себе поводити на водоймах.

Зокрема, і матеріали, розроблені в межах спільної кампанії ДСНС, ЮНІСЕФ та Укрзалізниці «Літні пригоди без шкоди». Вони покликані ознайомити дітей, підлітків і молодь із чотирма важливими темами. Окрім безпеки на водоймах, це поводження з вогнем, вибухонебезпечними предметами та поведінка на залізниці. Важливість мати такі знання чернігівці розуміють.

Може статися якась непередбачена ситуація, хтось поруч буде в небезпеці чи саме ти.

Щоб зуміти виплити та допомогти іншому, якщо він не зможе.

У межах заходу надзвичайники також відпрацювали спільні дії з надання допомоги на воді. За умовною ситуацією, людина запливла на середину водойми й не розрахувала свої сили. Рятувальники оперативно прибули на місце події, використовуючи спеціальний човен, витягли постраждалого на берег та передали медикам для надання першої домедичної допомоги.

Друга ситуація — це коли людина стрибнула з не призначеної для цього споруди та не змогла самостійно виплисти з водойми. Рятувальник із допомогою рятувальної дошки, підпливши до людини, подав її, людина вхопилася за дошку та з допомогою цієї дошки, була витягнута на берег, – зауважив заступник начальника аварійно-рятувальної частини ГУ ДСНС в області Роман Білоконський.

Показали й комплекс дій для проведення серцево-легеневої реанімації. Володіння цими навичками можуть врятувати потопельника. Аби ж уникнути небезпечних ситуацій, рятувальники нагадують: купатися можна лише в спеціально обладнаних для цього місцях, бажано, аби ви були не наодинці, особливо, якщо не впевнені у своїх силах. Перед заходом у воду заборонено вживати алкоголь, адже він знижує реакцію. Також небезпечно плавати на глибині, пірнати в невідомих місцях та запливати за обмежувальні знаки.

І хочу ще звернутися до батьків, тому що наразі дуже актуальна тема, літні канікули, діти залишаються без нагляду дорослих. Батьки мають цікавитися, як діти проводять своє дозвілля, знаходити час на те, щоб дітей навчати, розповідати, тому що наразі дуже багато небезпек їх оточує, – підкреслила речниця Головного управління ДСНС України в Чернігівській області Ніна Луценко.

Лише дотримуючись простих правил безпечної поведінки можна зменшити кількість трагічних випадків та зберегти найцінніше — життя.