Факт-новини: оперативні сюжети

Війна і дороги. Коли у Чернігові візьмуться за ремонт дорожньої інфраструктури?

Featured Video Play Icon

Без нових транспортних розв’язок, масштабних ремонтів із заміною мереж та свіжого асфальту на кількох десятках вулиць – таким буде воєнний 2022-ий для дорожнього господарства Чернігова.

З об’єктивних причин місто вимушене взяти паузу на цей сезон і призупинити реалізацію того плану, яким наполегливо рухалося від 2016-го – за 10 років повністю відремонтувати та реконструювати вулично-дорожню інфраструктуру, аби вона відповідала сучасності і всім державним будівельним нормам. А це, зокрема, спільний проєкт з Чернігівводоканалом на Сіверянській, будівництво каналізаційного колектору на Подусівці та ремонт внутрішньобудинкових проїздів на Пухова, кожен з яких до зими має бути засипаний та закритий асфальтобетоном.

Що стосується наслідків “приходів” від артилерії та мінометів, а також скинутих рашистами авіабомб, то всі пошкодження вже ліквідовані. Однак, оцінити реальний стан доріг, кажуть у профільному управлінні, можна буде лише навесні. Так, після проходження важкої військової техніки, в тому числі і гусеничної, відбулося руйнування верхнього шару дорожнього покриття. І якщо зараз це видно до прикладу, на красній площі, то вода і мінусові температури проявлять їх і на асфальтованих вулицях.

За словами Ярослава Куца, є ймовірність, що під дією літнього сонця і значного потоку транспорту дороги нагріються і трохи укатаються. Але всіх проблем це не вирішить. Війна, розпочата на північному фронті, призвела до значних збитків і звела на нуль розвиток міста в усіх його сферах.

Якщо говорити про дорожню інфраструктуру, то за останні 5 років поточним, середнім та капітальним ремонтом у Чернігові було оновлено майже 1,5 із 3,5 млн метрів квадратних покриття, чого до 2016-го року не робилося зовсім, прокладена дорога на Шерстянку, 133 тис. метрів квадратних тротуарів та 53 км велодоріжок, збудовані кола та розпочато ремонт міждворових проїздів.

Коли вдасться до цього повернутися і з якими темпами поки неможливо спрогнозувати. А тому місто виходячи з поточної ситуації та фінансових можливостей закриватиме найбільш проблемні питання, а на сьогодні це відновлення об’єктів критичної інфраструктури, відбудова та підготовка житлового фонду до опалювального періоду.