ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відзнака за мужність: медалі «За оборону Чернігова» вручили Захисникам у День Конституції України

Featured Video Play Icon

На вшанування подвигу. В День Конституції України, 28-го червня, у муніципалітеті вперше вручили медалі «За оборону Чернігова». Ця нагорода – відзнака від громади міста для тих, хто відбив рашистську навалу і захистив місто.

-Зараз Чернігів – на передовій боротьби за свободу, демократію, місцеве самоврядування. А більше року тому наше місто завдяки героїчному подвигу наших воїнів, завдяки стійкості наших містян, втримало значно переважаючі сили ворога, і не пустило його далі, вглиб країни, на столицю, а значить, захистили не тільки себе, а й всю Україну, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Перші медалі отримали 34 військовослужбовця, з яких 14 були пораненими під час боїв за Чернігів. В майбутньому цю відзнаку вручатимуть також волонтерам, рятувальникам, працівникам комунальних служб тощо, але  дизайн нагороди для них буде дещо іншим. З нагоди свята, Дня Конституції, захисники отримали також подяки відЧернігівського міського голови.

-Мені дуже приємно було ці перші медалі вручити, ми будемо продовжувати це робити, тому що кожен чернігівець, який взяв до рук зброю, добровільно або у складі військових частин, захищати наше місто, – ви зробили неймовірний подвиг, і завдяки вам ми маємо можливість працювати, жити і думати про завтрашній день, – підкреслив Олександр Ломако.

Медаль «За оборону Чернігова» стала першою нагородою для Даніеля Джонсона – командира танку, який зі своїм екіпажем під час облоги міста відбивав навалу рашистів практично з усіх напрямків.

-Це була Бобровиця, це було недалеко від села Красне, Топчіївка, Количівка… У нас місце не було визначене – куди нас визивали, туди й виїжджали. Ми робили все оперативно, – згадує захисник Чернігова Даніель Джонсон.

Танкіст згадує, що росіяни кинули на наше місто численні елітні підрозділи, і навіть президентський полк. Оборонцям довелося воювати одразу на трьох гарячих точках. Екіпаж Даніеля пережив битву за Чернігів без втрат, але поранення та контузії все ж були.

-Я маю поранення в плече праве, осколкове поранення після обстрілу однієї нашої позиції артилерійськими снарядами противника. Воно не смертельне, мене трохи підлікували на позиції, і я повернувся до своїх хлопців обороняти Чернігів. Ми були до 4 квітня, поки Чернігів не був повністю звільнений, – розповів Даніель Джонсон.

На відзнаку «За оборону Чернігова» нині претендують понад 4700 військовослужбовців. Їх визначили шляхом подання від ОК Північ, Нацгвардії, ТРО і Руху Опору. Місто планує вручити цьогоріч близько двох тисяч таких медалей. Нагороджувати військових та цивільних цією відзнакою продовжуватимуть і наступного року.