ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відзнака «Місто-Герой»: почесне і законне місце нагороди – в міській раді

Featured Video Play Icon

Нагорода “Місто-герой України” має розміщуватися в сесійному залі органу місцевого самоврядування. Про це, апелюючи до законодавства, в інтерв’ю інтернет-виданню «0462. Сайт міста Чернігова» заявив виконуючий обов’язки очільника Чернігова Олександр Ломако. Так, згідно з Указом Президента №171/2023 і затвердженого ним положення про почесну відзнаку, вручені місту основа верхівки древка та стрічка кріпляться на прапорі громади, а сам стяг становлять на видному місці у залі засідань міської ради, або в робочому кабінеті міського голови.

Ми знаходимося в залі засідань Чернігівської міської ради.  На прапорі міста, який за нашою спиною її немає. Це означає, що вона знаходиться не в тому місці, де має знаходитися, згідно законодавства. Я востаннє її бачив на фотографіях, як президент вручав її чиновнику Дмитру Брижинському. Я думаю, що йому вистачить мудрості прийняти рішення і виконати закон, Указ президента про те, що вона має знаходитися там, де прописано, а це чернігівська міська рада як орган місцевого самоврядування. Тому що ми розуміємо, що це не персональна нагорода комусь, а це нагорода всім містянам, і ми розуміємо, що Чернігів – це місто героїв, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 У спілкуванні з журналістом Ломако підкреслив, що це не його вигадка, а Указ Президента, а відтак повага до закону і містян. До того ж, сесії міської ради відкриті, і нагороду зможуть побачити всі охочі. Ми поцікавилися у чернігівців, що вони думають про удостоєння свого міста звання героя України і власне, саму відзнаку.

 – Всі разом були, всі згуртувалися, і всі боролися за місто і за утримання, і волонтери теж дуже багато зробили, дуже. Я вважаю, що це заслуга всіх жителів, і в тому числі, мера нашого. І те, що під надуманим приводом його відсторонили, це, вважаю, в воєнний час неправильно.

– Військових, в першу чергу, всіх чернігівців: від отакого до отакого.  І втримали, і бачите, вже багато чого відбудувалось . Так що Чернігів у нас місто-герой і чернігівці молодці, всі герої .

-Раз виконує обовʼязки Ломако, повинен він був взяти цю нагороду, а не Брижинський . Його місія, напевно, займатися якимись військовими справами.

– Від імені міста мав отримувати мер. Начальник військової адміністрації до цього ніякого відношення не має ніякого.

-Думаю що в міській раді має вона бути, в органі місцевого самоврядування, так як це орган управління нашим містом.

Нагадаємо, почесну відзнаку міста-героя за подвиг, героїзм і стійкість його громадян у боротьбі з російським агресором Чернігову було присвоєно 6 березня 2022-го, одному з перших в Україні разом із Маріуполем, Харковом та іншими містами, що стримували натиск ворога у найважчі дні від початку повномасштабного вторгнення.