Факт-новини: оперативні сюжети

Відпочинок з присмаком небезпеки. У Чернігові розміновують пляж «Золотий берег»

Featured Video Play Icon

Попри наповнений життям міський пляж, відпочинок тут – із присмаком небезпеки. Цю частину Чернігова також не оминули обстріли і через пріоритетність у розмінуванні довколишніх сіл та доріг, а потім і весняне водопілля, дно Десни до сьогодні залишається недообстеженими. Однак, охочих втекти від спеки, або ж навпаки – погрітися на сонці, вистачає.

Тож, купаються і засмагають люди на свій страх і ризик прямісінько біля рештків боєприпасів, які щоправда не несуть прямої загрози вибуху. Помітили їх під водою самі ж чернігівці, а тому одразу викликали поліцію та рятувальників. І вже другий день поспіль як своїми силами, так і з технікою тут працюють водолази та піротехніки ДСНС: оглядають територію та дістають із річки небезпечні знахідки.

За словами фахівців, це залишки снарядів від реактивної системи залпового вогню “Ураган”, а точніше так звані “бандажі”, тобто використані корпуси без касет. За допомогою спеціального броньованого КРАЗу їх вдалося дістати повністю.

Якщо не буде критичних викликів, найближчими днями ДСНСівці планують завершити обстеження дна річки та перевірку території поблизу пляжу, і лише потім робитимуть висновки про їх безпечність. Однак, радять і надалі не забувати про обережність, адже вода може приносити подібні предмети течією або вимулювати їх із піску.

Додамо, що нині на території Чернігівщини працює 27 одиниць спецтехніки та 70 чоловік особового складу з різних областей. Зокрема, знешкоджувати боєприпаси на пляжі допомагали піротехніки з Луганщини. Станом на 5 липня від початку активних бойових дій в області вилучено 31,5 тисячі вибухонебезпечних предметів і невідомо, скільки часу знадобиться на повну зачистку територій.