ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відпочинок і реабілітація: чернігівські діти повернулися із Франції

Featured Video Play Icon

Я перший раз побувала у Франції. Я ніколи за межами України не була. Це дуже чудово, поділилась враженнями учениця Чернігівської гімназії №31 Анна.

Юна чернігівка Аня повернулися з французького узбережжя Атлантичного океану. Там дівчинка разом з іншими учнями та ученицями 31-ї гімназії Чернігова відпочивала два тижні. До групи увійшли діти військовослужбовців, загиблих захисників, а також з соціальновразливих категорій населення. Запросив їх до Франції мер Сен-Дені Метью Анотін. Приймаюча сторона взяла всі витрати на себе. Сен-Дені, співпраця із яким триває вже другий рік, у січні 2024-го офіційно стало побратимом Чернігова.

Ця програма відбувається за підтримки програми фонду «Європейський прихисток». Ми дуже раді, що є така можливість у наших дітей відвідати європейські країни, – зазначила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

Це вже третій візит чернігівських дітей до Франції в рамках співпраці муніципалітетів. Торік школярі відвідали не лише Сен-Дені, а й інше наше місто-побратим – Реймс. Реабілітація, знайомство із новою культурою, оздоровлення та набуття досвіду у спілкуванні з іноземними однолітками – усе це чекало дітей під час перебування у Франції. 

Ми не дуже розуміли один одного, але за обідами ми сиділи поруч, старалися говорити на англійський або через перекладач. І тут я зрозуміла, що важливо вивчати іноземні мови, – зауважила учениця Чернігівської гімназії №31 Валерія.


Аби полегшити процес адаптації в іншомовному середовищі та налагодити комунікацію, дітей супроводжували викладачки англійської та французької мов. Вони ж слідкували за тим, щоби всі однаково залучалися до цікавих активностей та занять. Юні чернігівці плавали в океані, каталися на велосипедах, грали у більярд та настільний футбол, а також відвідали мотузковий парк.

Там ми каталися на зіплайнах. Ми були на дощечках, нам потрібно було на них перелазити. Там ми були навіть на рівні 10 метрів. Було цікаво, напевно, через те, що ми були з друзями, допомагали там у деяких рівнях. Це мені запам’яталося, бо я відчула себе такою, не знаю, мужньою, що я так можу лазити, – розповіла Вероніка, учениця Чернігівської гімназії №31.

Найвеселіший момент у мене був, коли ми поїхали в аквапарк. Я ніколи не була в аквапарку до цього, і ми туди поїхали. На гірки ходили, спочатку мені було страшно, але потім всі пішли і я думаю: ну добре, і я піду, – додала Ельвіра.

На відпочинку діти не лише дізналися про місцеві традиції, а й розповідали іноземцям про Україну та життя в реаліях війни. 

Ми були на території табору, і там багато таборів, і місцеві французькі діти. Вони запитали, чому ми приїхали, і ми почали розповідати. І вони такі здивовані очі робили, що, дійсно, не знають, що війна. І, насправді, це, напевно, сумно, тому що ми живемо в таких досить важких реаліях – у час війни. І шкода, що не всі це знають і усвідомлюють, – підкреслила викладачка англійської мови Лілія Полякова.

Налагодження співпраці з містами-побратимами та залучення міжнародної підтримки у відновленні Чернігова – серед пріоритетів роботи міської влади. Нагадаємо, у межах липневого робочого візиту до регіону Іль-де-Франс, який є передмістям Парижа, в.о. очільника міста Олександр Ломако зустрівся з мером Сен-Дені Метью Анотіном, де сторони обговорювали подальшу співпрацю в напрямі молодіжного обміну. У майбутньому планується розширення співробітництва у різних сферах, зокрема, освітній.