НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Від дитини до дитини: чернігівські школярі активно долучаються до благодійної акції (Відео)

Featured Video Play Icon

Школярка Даша тримає пакунок із солодощами. Ці смаколики невдовзі поїдуть до дітей Семенівської громади, які перебувають надто близько до лінії ворожого кордону.  Їхні населені пункті постійно піддаються атакам, а малечі доводиться чути свист та вибухи російських снарядів. Чекає на подарунки та привітання і брат Даші — 10-річний Микола. Для нього та сотень інших дітей з Семенівки і прилеглих сіл у Чернігівській школі № 32 захотіли створити справжню атмосферу свята.

Нам оголосили, що є така акція і ми і із задоволенням прийняли її Їм зараз дуже тяжко, вони страждають від цієї війни . Щоб вони не хвилювалися, ми сто відсотків переможемо і щоб вони посміхалися, – розповіла   учениці Чернігівської школи № 32 Даша та Женя.

У Семенівській громаді більше 1200 дітей. Вони потребують передусім підтримки. Зголосилися допомогти малечі представники громадської організації “Сяйво Сіверщини”. Вони запропонували акцію “Від дитини до дитини” у низці освітніх закладів Чернігова. Учні збирали книги, іграшки, канцелярію, солодощі та писали листівки з побажаннями.

Семенівська громада кожного року з свого бюджету виділяла кошти і закуповувала ці подарунки. У цьому році всі кошти витрачаються на наслідки подолання обстрілів і грошей в бюджеті просто немає. Тому вони звернулися до нас, ми розуміємо, що на кордоні залишилися ці дітки яким немає куди поїхати,  нема за що поїхати і кожна мама переживає за свою дитину. Ця акція від дитини до дитини. Вона має принести радість і емоцію якою діляться ті діти, які віддають подарунок тим дітям, які отримують, – зазначила голова громадської організації “Сяйво Сіверщини” Ірина Березинець.

Долучилися до благодійної ініціативи і вихованці Чернігівського ліцею №15. Такі акції у навчальних закладах нашого міста проходять виключно на добровільній основі. До того ж, їх проведення попередньо обговорюють з дітьми, батьками та  класними керівниками. Виховувати жагу до волонтерства потрібно змалечку, вважає мама 9-ти класниці Ірина.  Нині прикордоння продовжує потерпати від ворожих обстрілів, так само як і Чернігів у лютому-березні 2022-го.

Такі півтора місяця був важкий час коли із дітьми жили і , і по підвалах і в нашому ліцеї так само було сховище більше трьохсот було і дітей, і їхніх батьків, якраз у нас ховалися . І ми прекрасно розуміємо як важко якими час м живемо І що є люди які потребують особливої уваги, а особливо це діти не мають елементарних можливо якихось речей, то якось би хотілося їм зробити свято, – розповідає мама Ірина.

– Ми допомагаємо дітям Семенівської громади.  Діти, які кожен день тільки встаєш і читаєш про те що обстріляли, обстріляли ,обстріляли. Ми це переживали і ми знаємо починаючи з перших днів війни як воно було тут. Як самі діти, які знаходились разом зі мною жили тут в підвалі.  Наші учні ходили під обстрілами носили їжу людям похилого віку — вони це вже розуміють, – підкреслює директорка Чернігівського ліцею № 15 Антоніна Харченко.

Загалом учасниками акції  “Від дитини до дитини” стали 9 шкіл Чернігова. Незабаром подарунки передадуть їхнім маленьким власникам. Також у освітніх закладах міста набирає обертів традиція проведення благодійних заходів, серед них і ярмарки, де школярі готують смаколики, а виручені кошти  передають на потреби наших військових.