ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Велогенерація для вʼязнів чи інтереси громад? Ломако звернувся до народних депутатів

Featured Video Play Icon

– Ну це добре, якщо вʼязні будуть крутити велосипед – нам стане краще житися. Але, я хотів би, щоб депутати, яких обрала громада, 8 спільно з місцевим самоврядуванням боролися за те, щоб у містах залишилися кошти.

З проханням до народних депутатів від Чернігівщини опікуватися дійсно важливими питаннями громад, які обранці, власне, і представляють у Верховній Раді, звернувся виконуючий обов’язки очільника Чернігова під час загальноміської наради, 19 вересня. Мова про останній законопроєкт, поданий представником партії монобільшості із Чернігова Сергієм Гривком щодо зменшення термінів ув’язненим, які вироблятимуть електроенергію крутінням педалей через велогенераційні установки – на фоні бюджетного процесу на 2024-ий і пропозицій забрати “військовий ПДФО” та додаткових 4% від решти з місцевих кошторисів до державного.

В муніципалітеті кажуть, такі міста, як Чернігів, а також менші громади, котрі зазнали серйозних руйнувань, втрат бізнесу і людей, та ближчі до лінії фронту, які і зараз функціонують у відмінних від заходу і центру країни умовах, це рішення поставить фактично на межу виживання. А Збройні сили залишаться без можливості оперативно закривати свої потреби.

До мене приходять багато військових частин, яким ми допомагаємо з бюджету міста, і на останній сесії виділили 20 млн, і раніше виділяли. Вони кажуть: нам через державний механізм, через Міністерство оборони просто неможливо щось закупити, ми з квітня погоджуємо дрібні закупки, а якщо це якесь озброєння, це взагалі неможливо його за свої гроші придбать, просто неможливо. А ми за кошти громади можемо це робити швидше, за ті кошти, які ми даєм, якісь ремонти, якісь шини, якесь паливо, якесь обладнання, якісь турнікети – вони можуть купувати оперативно. А якщо ще будуть внесені зміни і постанови, які дозволять нам це робити з бюджету напряму, то ми ще швидше будемо допомагати. Але ж, у нас кошти можуть забрати, тому у нас цієї можливості не буде, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

У Кабміні відповідні зміни обгрунтовують тим, що ПДФО грошового забезпечення військових та правоохоронців нібито надлишковий для громад і йде не на цільові потреби, коли має працювати на сектор безпеки і оборони. 

За словами Олександра Ломако ті 1,5 млрд гривень, що Чернігів отримав від цього ПДФО впродовж воєнного стану, спрямовувалися на посилення обороноздатності та безпеки, покращення укриттів, допомогу Збройним силам, забезпечення ВПО та насамперед – відновлення житлових будинків, критичної та соціальної інфраструктури, необхідних для повернення та продовження життя у місті. Це фактично третина дохідної частини бюджету. Жодних стадіонів чи барабанів, перекладання бруківки або яєць по 17 гривень. Мільярд лише на ліквідацію руйнувань, отриманих внаслідок повномасштабного вторгнення росії і активних бойових дій у лютому-березні 2022-го, і це далеко не останні видатки із потрібних за цією статтею на найближчі роки, йшлося на нараді. 

Я подивився вчора проєкт державного бюджету на, як кажуть деякі депутати, “виборчий 2024”. Чому він виборчий? Тому що, дивіться: на соціалку зростають всі затрати, всі, на армію зменшуються.

Так ми забираємо кошти у громад, щоб закуплять дрони і так далі, але бюджет Міноборони на 68 млрд менший – дивна логіка. Міністерство соцполітики – от це говорить про те, що в когось в голові є думки проводити вибори під час війни, які це будуть вибори питання дуже велике і багато в чому риторичне – плюс 23,5 млрд гривень, – зауважив Олександр Ломако.

Аналізуючи проєкт бюджету на прийдешній 2024-ий в цілому, за словами в.о. міського голови, замість суттєвого збільшення видатків на оборону за рахунок перерозподілу ПДФО бачимо зовсім інші речі. Міська рада Чернігова вже направила звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо залишення в місцевих бюджетах ресурсу, який до того ж, планують забрати вже від жовтня цього року. А тепер її очільник публічно звернувся і до народних депутатів.

– Треба придумати якось заборонити вʼїзд на територію міста депутатам які підтримують обкрадання громад. Якщо буде прийнятий в тому форматі бюджет який є – мінус 4% ПДФО і ПДФО грошового забезпечення – якщо ці статті будуть вилучені, то для Чернігова це більше 1 млрд 100 млн гривень, у нас просто нічого не залишиться. Ми будемо змушені зменшувати витрати на захищені статті . Ну подивимся. Ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і кошти ці залишаться на місцях. Тому що, це і децентралізація, і це повторюся можливість оперативно вирішувати питання того самого військових частин, які є в міст, які несуть бойові задачі, – підкреслив Олександр Ломако.

Без цих коштів місто не зможе закривати навіть базові потреби як утримання інфраструктури, закладів медицини, освіти, регулярне прибирання сміття, компенсації за перевезення тощо, не кажучи про відновлення та хоча б якийсь розвиток, вкотре наголосив Олександр Ломако.