Факт-новини: оперативні сюжети

“В технічному плані, все необхідне для вчасного початку і проходження опалювального сезону буде забезпечено”, – Чернігів готується до зими

Featured Video Play Icon

Чернігівську ТЕЦ готують до опалювального сезону  аби  забезпечити  безперебійне постачання тепла та гарячої води до осель споживачі в осінньо-зимовий період. Наразі орендар проводить ремонти обладнання і мереж, щоб передати  їх наступному балансоутримувачу – тобто  комунальному підприємству «Теплокомуненерго» – у належному стані. Вирішується і питання великих боргів за газ, які має «Технова» перед газопостачальною компанією «Нафтогаз Трейдинг». Про це зокрема йшлося під час нещодавнього візиту на підприємство  заступника міністра  розвитку громад, територій та інфраструктури  та представників НАК «Нафтогаз України». Про деякі  деталі зустрічі  в.о. міського голови Олександр Ломако розповів на щотижневій нараді 25 липня.

Десь півтора мільярди у них заборгованість  перед  «Нафтогаз Трейдингом». Була заборгованість «Нафтогазу» – вони погасили її повністю, за їхніми словами. “Нафтогаз Трейдинг” із цих 1,5 млрд десь вони розраховують отримати різницю в тарифі, плюс ще вони просять у Кабміна кошти по різниці в тарифах по іншому напрямку. І ту заборгованість, яка є перед ними, за електроенергію, то він (представник “ТОВ “Технова” – ред.) назвав цифру  – 700 млн.  Це мінус, 800 ще залишається. Ось по цих 800 ми б хотіли бачити їхнє розуміння, – каже Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Тоді ж під час зустрічі на Чернігівській ТЕЦ  представник «Технови» пообіцяв надати  Міністерству і місту листи з баченням механізму погашення боргів. Поки міська рада такого пояснення не отримала. Олександр Ломако вкотре наголосив, що врегулювання цього питання має проходити за допомогою держави. Міністр енергетики Герман Галущенко під час робочого візиту до Чернігова також зазначив, що місто не має на себе брати борги, накопичені приватним орендарем. 

Оце питання не вирішене до кінця. А інші питання, що вже можна чітко сказати вирішено, це те, що цей опалювальний сезон як мінімум,  м. Чернігів, Чернігівська ТЕЦ буде проходити  в комунальній власності під керівництвом “Теплокомуненерго”, яке буде проходити опалювальний сезон. Ми не віддаємо нікуди ні цілісний комплекс, ні окремо генерацію – все залишається в місті. 21 серпня на засіданні виконкому ми приймаємо всі акти, приймаємо всі необхідні рішення. І вже новий керівник заходить на підприємство, всі люди будуть працевлаштовані, які працюють на підприємстві, на “Теплокомуненерго”, – зазначає Ломако.

21 липня виконком міської ради розглянув проєкт рішення щодо змін до бюджету в частині фінансування КП «Теплокомуненерго», яке здійснюватиме господарську діяльність після передачі ТЕЦ  в управління місту. 40 млн. гривень підуть на зарплати працівникам, завершення ремонтних робіт і придбання необхідних реагентів.

По тих цифрах, які нам назвали, це теж на слово, по підготовці котлів і мереж у них  буде на кінець серпня майже 100% готовності комплексу до опалювального сезону.  Навіть, якщо це буде не 100%, а менше, у нас ще буде достатньо часу для того, щоб це доопрацювати, – говорить в.о. очільника міста.

Олександр Ломако також зазначив, що в технічному плані робиться все, щоб опалювальний сезон на Чернігівській ТЕЦ розпочався своєчасно і проходив у плановому режимі. Про передачу ЄМК в державну власність наразі не йдеться:

 На словах і з боку міністерства, і Нафтогазу було розуміння необхідності підтримати місто, приймати раціональне рішення, але немає там двох позицій, що або ми забираємо, або ми віддаємо (ЄМК – ред.). Тому що ми чітко розуміємо, якщо держава захоче забрати у державну власність комплекс, цього неможливо зробити до початку опалювального сезону. Це процедури, які займають  декілька місяців, навіть ближче до півроку. Тому ніхто навіть не буде їх починати до початку опалювального сезону. А там далі вже будемо продовжувати спілкуватися.  

Готуються до опалювального сезону інші підприємства критичної інфраструктури міста – КП “Чернігівводоканал”, “Облтеплокомуненерго” та інші. Як доповів очільник ОТКЕ Олексій Щербина, підприємство планово виконує регламентні роботи щодо підготовки  потужностей: гідравлічні випробування мереж складають 74%, повністю готові до експлуатації взимку індивідуальні теплові і на 80% – центральні теплові пункти. Загальна готовність об’єктів теплогенерації до опалювального сезону станом на середину літа складає понад 55%.