Факт-новини: оперативні сюжети

В Чернігові проводять безоплатні реабілітаційні заняття

Featured Video Play Icon

Тренерка-реабілітологиня Світлана Колошеєва показує малечі, як правильно виконувати наступну вправу. Чернігівка вже 13 років займається лікувальною фізкультурою та фізичною реабілітацією — допомагає відновлюватися після травм і при певних генетичних захворюваннях. Останні пів року Світлана працює в Денному центрі «Жіночий хаб Святої Ольги», де проводить безоплатні заняття для жінок та дітей — місцевих та внутрішньо переміщених, котрі постраждали внаслідок російської збройної агресії.

Рівень кортизолу в нашій крові значно підвищує рівень стресу. І щоб його знизити, нам треба фізичні навантаження, – каже Світлана Колошеєва, тренерка-реабілітологиня.

Світлана працює з двома групами дітей — з трьох до восьми та з восьми до шістнадцяти років. Заняття для кожної проводяться двічі на тиждень.

Ми розуміємо, що діти, як ніхто, потребують цієї уваги, цієї підтримки. Ми маємо витягувати їх від того світу, який їх зараз, на жаль, оточує. Ми маємо їх максимально занурювати у світ добра, позитиву, спорту. Зараз, на жаль, діти мають багато захворювань, пов’язаних з опорно-руховим апаратом — це сколіози, лордози, вальгус, плоско-вальгусна деформація стопи. Ми робимо профілактику, ми лікуємо і, я думаю, ми на правильному шляху. Зробимо все можливе й неможливе, – говорить тренерка.

Чернігівці діляться:

  • Мені дуже подобається тренерка, вона дуже весела, можна з нею посміятись, про щось поговорити, класні вправи, прикольні, не болючі, не важкі. 
  • Ми багато нового навчилися, наприклад, стояти на гвіздках. Тут весело та круто. 

Прийшов на заняття і дев’ятирічний Даниїл Авдєєнко. Уже понад два роки він відновлюється після важкого поранення — разом із батьками 17-го березня 2022-го хлопчик потрапив під обстріл. Наталія Авдєєнко, мама Даниїла, пригадує — тієї миті її чоловік планував піти за водою, а вона із сином — спуститися в укриття, однак, не встигли.

Біля нашого дому розірвалася кассетна бомба — і нас накрило уламками. Ми дістали втрьох поранення — я, чоловік і дитина, – говорить Наталія Авдєєнко, чернігівка.

Усіх шпиталізували до різних медзакладів, а тому перші дні жінка й гадки не мала, у якому стані її рідні.

Через п’ять днів подзвонив чоловік, сказав, що в дитини немає пів кишківника, 60 сантиметрів вирізали. І десь у районі 4-го хребця в м’яких тканинах уламок, немає пів стопи, у п’ятці була така дірка, як мишача нора, – ділиться пані Наталія.

Після деокупації міста волонтери вивезли родину до «Охматдиту». Загалом, після поранення всі троє перенесли вже 9 операцій. Наразі ж головне — реабілітація. Про роботу Світлани Колошеєвої в хабі Наталія дізналася від знайомих. На заняття до тренерки Даня ходить із задоволенням:

Подобається, Світлана дуже ввічлива. Вона індивідуальна до кожної дитини. Як мама до своєї дитини, так і вона індивідуальна, як вихователь. Чуйна, доброзичлива людина.

Тренерка каже:

Я люблю свою роботу, я люблю цей хаб, я люблю цих діток. Ви знаєте, вони ніколи не будуть брехати. Вони приходять до тебе з відкритим серцем. І я до них ставлюся з такою ж відкритістю і любов’ю, як вони до мене йдуть на заняття. 04:39))

Чернігівський Денний центр «Жіночий хаб Святої Ольги» відчинив свої двері 17-го січня цього року. Проєкт реалізувала ГО «Eleos Україна» за донорської підтримки МЗС Латвійської Республіки та організації «Центр МАРТА». У просторі кваліфіковані фахівці надають допомогу людям, котрі опинилися в складних життєвих обставинах — тим, кому довелося пережити блокаду чи окупацію, постраждалим від насильства, ВПО, членам родин військовослужбовців та ветеранів.

За ці пів року ми надали послуги більше, ніж 800 клієнтам. Вони отримали різноманітні послуги — і соціального працівника, і тренера-реабілітолога, і психологів, як дорослого, так і дитячого. У нас зараз додалися спеціалісти, фахівці своєї справи. Це й логопед для діток, юрист, підготовка дітей до школи, які вже 1-го вересня підуть у перший клас. Це й курси англійської мови, – розповідає Ольга Становська, менеджерка «Жіночого хабу Святої Ольги».
Завітати до «Жіночого хабу Святої Ольги» кожен, хто потребує підтримки, може в будні, з 10-ї до 18-ї.