Факт-новини: оперативні сюжети

Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій

Featured Video Play Icon

19-го травня Україна згадує жертв політичних репресій — кожного й кожну, хто пройшов через в’язниці, табори, заслання, та був розстріляний без суду і слідства. Утиски та гоніння радянського комуністичного режиму торкнулися всіх прошарків суспільства — від селян до інтелігенції. Зокрема, «Великий терор» 1937–1938-го років, ініційований диктатором Йосипом Сталіним, призвів до знищення політичної, мистецької та наукової еліти України.

Лише за офіційними підрахунками, на території УРСР було засуджено приблизно 200 тисяч осіб, з яких понад 150 тисяч розстріляли.

День пам’яті в третю неділю травня був встановлений Указом Президента у 2007-му році. По всій країні відбуваються заходи, спрямовані на відновлення історичної справедливості та збереження пам’яті про невинних жертв — покладання квітів до пам’ятників і меморіалів, виставки, наукові конференції тощо.

Відтак, вшанування репресованих та засудження злочинів проти людяності є кроком до зміцнення демократичних цінностей та прав людини в Україні, аби злочини тоталітаризму більше ніколи не повторилися.