Факт-новини: оперативні сюжети

«У житті та смерті вони назавжди з нами… Тліном не взялось»

Featured Video Play Icon

  29 вересня Україна вшановує 80-ту річницю пам’яті жертв Бабиного Яру. Понад 100 тис. мирних громадян різного етнічного походження і віку було розстріляно військовими і поліцією окупаційної нацистської влади в урочищі на околиці Києва під час массових розстрілів у 1941 – 1943 роках.

Центральною подією в історії Бабиного Яру стали масові акції 29-30 вересня 1941 року, направлені на знищення єврейського населення. Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Нацисти розстріляли 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом з її чоловіком.

У військово-історичному музеї відкрилася виставка, присвячена 80-м роковинам трагедії у Бабиному Яру.« У житті та смерті вони назавжди з нами… Тліном не взялось». Назва виставки – рядки з «Ізкору», єврейської поминальної молитви в пам’ять про 6 млн. євреїв, які загинули. Другий рядок «Тліном не взялось» – із вірша Миколи Бажана «Яр». Також було презентовано окремий розділ виставки «Бабини Яри Чернігівщини».

На виставці вперше представлено матеріали про жертв – уродженців Чернігівщини, матеріали про яких зберігаються в базі ізраїльського національного меморіалу Катастрофи (Голокосту). Унікальними є історії наших земляків Діни Пронічевої та Захара Трубакова, які дивом врятувалися від смерті. Виставку працюватиме до листопада.