НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові зводять двоповерхове модульне містечко для людей, які втратили житло

Featured Video Play Icon

На вулиці Дрозда у Чернігові будують тимчасове модульне містечко для людей, які втратили житло через бойові дії під час російської агресії. Це сім дерев’яних двоповерхових будинків – світлих і просторих, з електичними панелями обігріву. Наразі робітники виконують внутрішні роботи, прокладають комунікації. Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 23 січня оглянув містечко та разом з журналістами оцінив якість житла і хід робіт.

-Це приклад двокімнатної квартири, Це взагалі окрема спальня. Двері зачиняються і окрема кімната. І це може бути такий собі оупен-спейс. Найголовніше, зараз – етап будівельних робіт, відчувається, що тут набагато тепліше ніж на вулиці. Вже зараз, без жодного опалення без нічого. Це абсолютно іншої якості помешкання? – говорить Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Місто виділило 2 га землі для будівництва цього модульного містечка. Розраховане воно на 112 квартир: 84 – однокімнатні, 28 – 2-кімнатних. Нагадаємо, проєкт реалізується спільно з Національним комітетом товариства Червоного Хреста і міської ради, про що у серпні минулого року був підписаний Меморандум. Червоний Хрест взяв на себе основні витрати. За попередніми підрахункам, це орієнтовно 3,5 млн доларів, якими вони розпоряджаються самостійно.

Вони в себе проводять тендерні процедури, вони закупають обладнання. У даному випадку у нас розділені роботи в цьому містечку. Безпосередньо ці сендвіч-будинки будує генпідрядник. В нього на субпідряді місцеві організації. І вони самі проводять тендерні процедури. Донор – Національний Червоний Хрест – дуже вдячні за співпрацю. Вони дуже підтримали Чернігів, – підкреслив очільник міста.

Місто ж фінансує підведення комунікацій – водопостачання і водовідведення, прокладання світла – , а також благоустрій території модульного містечка. Щодо термінів виконання робіт і введення об’єкту в експлуатації, Владислав Атрошенко каже, будуть намагатися закінчити всі роботи до осені цього року.

– Я сподіваюсь, що якщо не буде якихось форс-мажорних подій чи військового напрямку чи будь-якого іншого, ми повинні до середини осені закінчить повністю оздоблення прилеглої території, з дитячими майданчиками, зонами відпочинку, зонами, де напівзаглиблені контейнери, будуть фактично ліхтарі, скамейки, мощення, будемо старатися, щоб це було зразкове містечко, за яке нам буде не соромно, що ми людям даємо таке житло, – наголосив Владислав Атрошенко.

Крім будівництва Червоний Хрест забезпечить мешканців цих будинків необхідними меблями. Співпрацею з містом представники Червоного Хреста задоволені.

Співпраця з містом по даному проекту проходить дуже плідно, у нас є розуміння вимог сторін, розуміння термінів, розуміння якості, зі своєї сторони місто вчасно підготувало ділянку, підготувало фундаменти до будиночків, які зводяться коштами Червоного Хреста, і намагаємося якнайшвидше заваршити даний проект, щоб заселити сюди людей, яким необхідно знайти житло, – зазначив керівник напрямку відновлення житла національного комітету Червого Хреста України Микита Ільїн.

Ці помешкання стануть у нагоді тим, хто втратив житло в результаті російської агресії або переселенці. Списки родин визначатиме спеціальна комісія.

-За логікою процесу, після нашої перемоги в якийсь термін – хай це буде 10 років, 12 років. Росія повинна виплатити репарації, очевидно мають бути збудовані нормальні багатоповерхові будинки, і людям буде запропоновано замість зруйнованого, або відновлено приватні будинки також. Терміни? Швидко це не буде. Тут люди будуть жити роками. Тому якість повинна бути достойна людини, – зауважив Владислав Атрошенко.

До речі, термін експлуатація модульних будинків – 100 років. Їх можна буде використовувати і надалі – для переселенців та інших категорій людей, які потребують житло.