ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові збільшилась кількість аварій на водопровідних мережах: що спричиняє пориви?

Featured Video Play Icon

За три дні і ранок – сім поривів, до вечора 4-го січня додалося ще два. Саме стільки руйнацій на своїх підземних мережах зафіксували аварійні бригади “Чернігівводоканалу” вже від початку нового року, до того ж, складних і на трубопроводах великого діаметру. Ще 29 – впродовж грудня. Найчастіше це стається через зношеність самих комунікацій, які подекуди прокладалися 40 чи 60 років тому і відпрацювали всі можливі терміни експлуатації, та особливо в осінньо-зимовий період.

Коли морози, потім відлига йде і знов мороз, ґрунти починають грати і чавунні труби, які випускалися в радянському союзі ще, вони крихкі, труба ламається – як її ножем перерізало. Бувають такі випадки, колодязь стоїть на трубі, просідання ґрунту іде, труба ламає цей колодязь своїм навантаженням і потім доводиться ще демонтувати і будувати нові колодязі, – розповідає начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

Тут, на Толстого, внаслідок пориву під тиском вирвало навіть шматок асфальтного покриття, і дві доби довелося чекати, аби грунт просохнув і його можна було копати без ризиків розмиття і руйнації шарів дороги. Інколи на пошук аварії, узгодження з усіма службами чи власниками мереж, а також самі розкопки йде більше часу, ніж на саму ліквідацію.

Можеш і день копати, можеш і два, в залежності від пориву, можуть кабелі йти, газ, вручну копаємо,- додає Ігор Грищенко.

 Фахівці комунального підприємства працюють 24 на 7, по 12 годин за зміну, і в сніг чи мороз, і в крижаній воді в колодязях. В середньому на усунення аварії потрібно від одного до трьох днів, хоча за сприятливих обставин можуть закрити і кілька за добу. На водоканалі кажуть, збільшення кількості поривів з настанням холодів – звична ситуація. Однак, цього сезону вона ускладнюється ще й відключеннями електроенергії: через знеструмлення підкачок, зокрема у багатоповерхівках, порушуються сталі гідравлічні режими, що є особливо небезпечним для старих мереж.

Коли раптово відключається електроенергія відбувається гідроудар в мережі, тобто вода із зусиллям певним б’є по трубі і там, де слабкі місця – це сталеві труби, де побило ці труби вже електрокорозією, взагалі корозія вже побила, там тоненька получається стінка труби і вони просто вивалюються ці стінки, виходять пориви. На чавунних труби ці просто лопаються, – зазначає начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал».

 На сьогодні є дієві технології ліквідації тих чи інших аварійних ситуацій, а також всі наявні матеріали. Незавершеним залишається тільки фінальний етап – відновлення покриття, який буде можливо виконати лише за стабільно теплої погоди. Тому водіїв просять слідувати тимчасовим дорожнім знакам та об’їжджати зону проведення робіт, аби уникнути подальшого руйнування там дорожнього полотна, а мешканців, попри те, що у разі аварії завжди відбувається підвіз – тримати вдома запас питної води щонайменше на три доби, як у квартирах, так і у приватних будинках.

Ми живемо сьогодні в такий час, що може бути масове відключення електроенергії і будь які там неприємності можуть статися. Сьогодні ми ще можемо підвезти, у нас є відповідна техніка, нам іноді – коли дуже великі обсяги підвезення треба робити – ми звертаємося до служби ДСНС. Але, якщо буде багато, то просто не в змозі будемо підвезти, – зауважує Ігор Грищенко.

 У “Чернігівводоканалі” просять містян у разі якщо помітили виток води або провал на дорозі чи зеленій зоні – повідомити про це аварійно-диспетчерську службу підприємства у будь-який час доби.