Новини

У Чернігові зафіксували два випадки кору у дорослих


У січні 2024 року зареєстровано 1 лабораторно підтверджений випадок кору у 31-річної мешканки м. Чернігова. Жінка вакцинована згідно з календарем щеплень (має 2 дози вакцини). Захворювання протікало у легкій формі.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Захворюваність на ГРВІ у Чернігові перевищила епідпоріг на 55%

Раніше випадок кору у м. Чернігів був зареєстрований у грудні 2023 року, у жінки 39 років, дані про вакцинацію невідомі.

Ці два випадки свідчать про те, що вірус кору циркулює серед населення міста. У одних протікає у стертій формі, у інших проявляється симптомами, у т.ч. висипом. Кір належить до вакцинокерованих інфекцій: захворювання можна попередити, якщо своєчасно зробити вакцинацію.

Збудником захворювання є вірус кору. Джерело інфекції – хвора людина. Інкубаційний період – від 8 днів до трьох тижнів. Зараження відбувається через вдихання найдрібніших крапель (аерозолю) слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини. Збудник потрапляє до організму через верхні дихальні шляхи або кон’юнктиви.

Поза організмом хворого вірус кору здатний бути активним до двох годин, тому інфікування можливе навіть за відсутності безпосереднього контакту з хворим. Наприклад, на поверхнях та в повітрі громадського транспорту, що перевіз хворого на кір, до двох годин зберігатиметься вірус, здатний заразити наступних пасажирів. Це одне з найзаразніших вірусних захворювань, навіть за такого контакту з вірусом ризик інфікування для неімунізованої людини є дуже високим – захворіє 9 з 10 людей без імунітету.

Початок захворювання гострий. Характеризується вираженою інтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Кір небезпечний тому, що можуть виникати ускладнення – ураження центральної нервової та дихальної систем. Це і корові менінгіти, пневмонії або плеврити тощо. Фактично можуть уражуватися всі органи і системи, адже висип, який є на тілі, може спостерігатися і на органах. Від ускладнень кору можна набути інвалідність і навіть померти. Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок – від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Єдиний захист від кору – це вакцинація.

Нині в регіонах України реєструються поодинокі випадки кору. Найбільше хворіють на кір якраз у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найнижчий.

На Чернігівщині не досягнуто контрольного показника виконання плану вакцинації КПК за 2023 рік серед дітей 1 року та 6 років – 95,0%: 1 рік – 89,6%, 6 років – 91,4%. У липні-жовтні 2023 року в області пройшла cath-up (наздоганяюча) кампанія з вакцинації дітей, які не були щеплені КПК відповідно до календаря щеплень: у 12 місяців – першу дозу, у 6 років – другу дозу. План виконано на 93,4%. Не вакциновано 150 дітей, батьки яких відмовилися. З батьками проводились бесіди, роз’яснювали їм, чим небезпечні кір, краснуха та епідемічний паротит.

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей – як дітей, так і дорослих, та може мати важчий перебіг.