ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вшанували пам’ять білоруських добровольців, які загинули за Україну

Featured Video Play Icon

Пліч-о-пліч, проти спільного ворога в боротьбі за свободу та демократію. У Національному університеті «Чернігівський колегіум» імені Шевченка презентували виставку фотоплакатів «З Україною в серці». Вона присвячена білорусам, які поклали життя в боях упродовж десяти років російсько-української війни. Організував експозицію благодійний фонд «Вільна Білорусь», який займається підтримкою білоруських добровольців, а також поширенням інформації про їхній внесок у захист суверенітету й територіальної цілісності України.

– Сьогодні білоруси є другою за чисельністю нацією у світі, яка воює проти російських окупантів у лавах ЗСУ. Це полк Кастуся Калиновського, це білоруський добровольчий корпус, до складу якого входять батальйони «Терор» і «Янки». Це другий інтернаціональний легіон, це 79-а повітряно-десантна бригада, це також ряд інших військових частин, де воюють білоруси. Цю виставку ми створили для того, і сьогодні ми тут, щоб у майбутньому із цими іменами асоціювалася не тільки вільна й незалежна Україна, а й вільна й незалежна Білорусь, – зазначив голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Вони тут воюються за нашу незалежність, тому що без неї неможливо звільнити Білорусь, – каже представниця пресслужби 2-го Інтернаціонального Легіону батальйону Сухопутних військ ЗСУ Валерія Чокурашвілі.

Експозиція складається з 16-ти стендів, на яких розміщені світлини та короткі біографії полеглих бійців, які воювали в різних підрозділах ЗСУ. Її вже бачили в різних містах України, зокрема Бучі, Львові та Києві, а також за кордоном — у Вільнюсі та Варшаві. Чернігівці вже могли ознайомитися з виставкою в січні в художньому музеї. За словами організаторів, у стінах вишу її вирішили організувати, адже молоді важливо усвідомлювати різницю між «лукашистами» і справжніми білорусами.

Сьогодні нам відомо 57 загиблих білоруських героїв, але, на жаль, це не всі. Але ми дізнаємося імена всіх білорусів, які віддали своє життя, починаючи з 2014-го. Ми займаємося збором інформації, аби всі білоруські герої були відомі поіменно і всі знали цих героїв. На жаль, тут представлені не всі імена та прізвища білоруських героїв, тому що більшість рідних та близьких героїв зараз знаходяться в Білорусі. І заради їхньої безпеки, на жаль, ми поки не можемо це зробити, – зауважив голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Тим білорусам, які вже назавжди пішли на небо, захищаючи нашу землю, треба низькоуклінно кланяться, не менше, ніж нашим, українцям, – сказав проректор із науково-педагогічної роботи, питань молодіжної політики та іміджевої діяльності НУЧК ім. Т.Г.Шевченка Анатолій Тимошенко.

Перед відкриттям виставки відбувся молебень у пам’ять загиблих воїнів. Його провели капелан 119-ї бригади сил ТРО Олег Котенко та настоятель Гарнізонного храму святого Івана Воїна ПЦУ Євген Орда.

Ми віримо, що із часом ми здолаємо це зло й там теж буде свобода. І білоруси будуть поруч із нами в одній європейській родині, – підкреслив настоятель Гарнізонного храму святого Івана Воїна ПЦУ Євген Орда.

Ми будемо робити все, щоби пам’ять про білоруських героїв жила в серцях усіх білорусів, як ці герої жили з Україною в серці. Слава Україні! Живе Білорусь! – наголосив Олексій Францкевич.

Ознайомитися ж із виставкою «З Україною в серці» в стінах НУЧКу можна до кінця наступного тижня.