ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Featured Video Play Icon

14 грудня, в річницю завершення будівництва «Саркофагу» на ЧАЕС, Україна вшановує учасників ліквідації наслідків аварії на атомній станції. В Чернігові їх нині налічується близько двох тисяч. Ліквідатори до пам’ятного дня отримали подяки від Чернігівського міського голови.

-Головне, про що хочеться сьогодні сказати – побажати вам всім міцного здоров’я, вашим родинам і колегам, які були разом з вами, хто дожив до сьогоднішнього дня. Міцного здоров’я, і побажати всьому світі і нашій Україні, щоб така трагедія більше ніколи не повторювалася, – зазначив секретар міської ради Олександр Ломако.

У Чернігові ліквідаторів аварії на ЧАЕС об’єднує організація «Союз інвалідів Чорнобиля». Це дає змогу не лише тримати контакт, а й організовувати тематичні заходи, такі як «чорнобильські уроки», або фестиваль дитячої творчості під назвою  «Захистили світ, захистили тебе».

Наші активісти, наші чорнобильці, завжди виступають, коли запрошують, в учнівських колективах, у вищих навчальних закладах, розказують щодо подій, які відбулися в ті далекі буремні часи, – каже голова Чернігівської міської ГО «Союз інвалідів Чорнобиля» Олександр Онищенко.

Традиційно ліквідатори разом з керівництвом Чернігова та області поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобильської катастрофи» на центральній алеї міста. Серед них  і полковник запасу Анатолій Ламерт, який у 1986-му керував бригадою хімзахисту. 3,5 тисячі його підлеглих виконували весь спектр робіт з ліквідації наслідків аварії.

-Велика бригада. Звісно, не допускалося опромінення більше 25 рентген. Строковиків майже не було. Було 6 чоловік, але їх не пускали на станцію взагалі. Щодня строгий облік. Старшим видавали дозиметри, всім дозиметри, але там строгий облік по об’єму робіт, – згадує ліквідатор Анатолій Ламерт.

Ліквідатори, як ніхто інший, розуміють ядерну небезпеку, яку несе російсько-українська війна. Найбільша АЕС у Європі, Запорізька, знаходиться в окупації та слугує базою російських військ. Аварія на такому об’єкті може спричинити набагато гірші наслідки, ніж Чорнобиль, кажуть ліквідатори.