ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відремонтують тепломережі за грант у понад 5 млн євро: які ділянки чекає реконструкція?

Featured Video Play Icon

П’ять мільйонів двісті тисяч євро грантових коштів на реконструкцію трубопроводів системи теплопостачання. Місто сисиемно працює над залученням допомоги міжнародних партнерів для відновлення житлових будинків, закладів освіти, але передусім критичної інфраструктури. І цього разу на запит Чернігова Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО надала значний фінансовий ресурс, що піде на відновлення найбільш зношених ділянок комунікацій.

Минулого року нашими підприємствами, від імені Чернігівської міської ради, була подана заявка щодо участі саме в цій грантовій програмі. Ми наполягали на тому, що це повинен бути грант, тому що на сьогодні Чернігівська міська рада не має можливості залучати такі великі кошти в такі проєкти, тобто самотужки, це дуже-дуже великі кошти. І десь протягом 3–4 місяців було проведено конкурси, були зустрічі з представниками цієї організації, – розповів радник секретаря Чернігівської міської ради з питань теплопостачання Олексій Щербина.

Обрані для реконструкції теплові мережі прокладалися в 70–80-х роках і вже пошкодженні часом, розповідає Олексій Щербина. Проблема зношеності комунікацій є актуальною не лише для нашого міста, вона — загальнодержавна. І саме довготермінова експлуатація систем є причиною виникнення більшості аварійних ситуацій.

Було обрано три основних напрямки. Це відновлення повністю теплової ізоляції повітряних теплових мереж магістралі № 1 протяжністю 3,3 км і перекладки у двох ділянках. Це одна ділянка по проспекту Перемоги, там, грубо кажучи — від круга, від танку, як ми звикли це називати, і друга ділянка це по вулиці Коцюбинського, – повідомив Олексій Щербина.

Важливі кроки до реалізації цього проєкту вже зроблені. 22 травня в штаб-квартирі НЕФКО був підписаний договір про грант, а декілька днів потому його затвердили й на сесії Чернігівської міської ради. Додамо, що наше місто є єдиним серед обласних центрів із таким рівнем фінансової підтримки.

Таких масштабних проєктів системи централізованого теплопостачання в місто Чернігів ще й не мало у своїй історії, тому для нас це дуже-дуже знаково. Чому екологія і теплопостачання? Тому що ці всі витрати, які в мережах відбуваються, які вже відслужили свій термін служби. Це трати, які компенсуються за рахунок вироблення додаткової теплової енергії і відповідно спалювання або вугілля, або газу. При спалюванні або вугілля, або газу утворюються викиди в атмосферу. Тому саме цей проєкт дуже-дуже підпадає под екологію, – підкреслив Олексій Щербина.

Період здійснення проєкту у співпраці з НЕФКО – 18 місяців. Базуватиметься він на дотриманні прозорості, що є ключем довіри міжнародних партнерів. На даний час комунальним підприємством проводяться підготовчі роботи для визначення підрядних організацій із метою реконструкції трубопроводів централізованої системи теплопостачання. І як зазначив Олексій Щербина, в планах на 2024-й виконання відновлення теплоізоляції повітряних магістральних мереж.